Otello

ONB, OPERA NATIONALA BUCURESTI

Sala Mare, Bd. Mihail Kogalniceanu 70-72, sect. 5, Bucuresti

22 februarie 18:30
23 martie 18:30


Detalii eveniment

Otello 

Giuseppe Verdi 


Libretul Arrigo Boito
Durata 2h 50 min Pauze 2
Limba Italiană Supratitrat Da Premieră 29 și 30 Septembrie 2018
Premiera mondială 5 februarie 1887, Teatro alla Scala din Milano
Regie, Decor și Lumini Giancarlo del Monaco 
Costume Stella del Monaco 
Asistent costume Ricardo Coelho 
Asistent regie Alex Nagy 
Asistent regie Claudia Machedon 
Maestru de Cor Daniel Jinga 
Durata estimată a spectacolului:2 ore 50 min 
  • ACT I și ACT II: 1h
  • Pauză: 20 min
  • ACT III: 35 min
  • Pauză: 20 min
  • ACT IV: 35 min 
Distribuție  13.12.2018

Dirijor: Alberto Veronesi – invitat

Otello: Francesco Anile – invitat
Desdemona: Lăcrimioara Cristescu – invitată
Jago: Mauro Bonfanti- invitat
Emilia: Sidonia Nica
Cassio: Andrei Lazăr
Roderigo: George Vîrban
Lodovico: Marius Boloș
Montano: Filip Panait

Distribuție  22.02.2019

Dirijor: Tiberiu Soare

Otello: Mikheil Sheshaberidze – invitat
Desdemona: Iulia Isaev
Jago: Mauro Bonfanti- invitat
Emilia: Antonela Bârnat
Cassio: Liviu Indricău
Roderigo: George Vîrban
Lodovico: Valentin Vasiliu
Montano: Iustinian Zetea

Distribuție  23.03.2019

Dirijor: Tiberiu Soare

Otello: Daniel Magdal
Desdemona: Lăcrimioara Cristescu – invitată
Jago: Ștefan Ignat
Emilia: Antonela Bârnat
Cassio: Andrei Lazăr
Roderigo: George Vîrban
Lodovico: Marius Boloș
Montano: Filip Panait

Cu participarea Orchestrei și Corului Operei Naționale București

* Instituția își rezervă dreptul de a aduce modificări în distribuțiile spectacolelor în cazul în care situația le impune.Sinopsis

Actul I

Un port din insula Cipru. Marea e bântuită de o furtună năpraznică. Printre cei îngrămădiți pe mal se află ofițerii lui Otello, locotenentul său, Cassio, stegarul Iago, nobilii Montano și Roderigo alături de marinari, așteptând sosirea noului guvernator.
Luptând cu valurile, corabia lui Otello, comandant de origine maură, se apropie după o luptă cumplită cu furtuna. În aclamațiile mulțimii, guvernatorul insulei sosește cu ostașii săi, biruitori în lupta împotriva flotei otomane.

Dintre cei strânși pe mal, doi privesc cu ură și invidie întoarcerea lui Otello. Unul este tânărul Roderigo, îndrăgostit în taină de frumoasa Desdemona, soția lui Otello; al doilea este Iago, stegarul lui Otello, care îl urăște pe acesta pentru că nu l-a ridicat la rangul de locotenent, funcție în care l-a numit pe tânărul cavaler florentin Cassio. Pentru a se răzbuna, Iago are în plan să-l folosească drept unealtă pe Roderigo, căruia îi promite că Desdemona va fi a sa dacă îl va asculta orbește.

În timp ce toți salută victoria lui Otello, iar tinerii soți Otello și Desdemona își sărbătoresc fericiți revederea, Iago pune la cale prima etapă a planului său de răzbunare. Zărindu-l pe rivalul său Cassio, tânărul locotenent al lui Otello, Iago îl îmbie la chef și, oferindu-i băutură, reușește să-l amețească. Apoi, profitând de starea lui, Iago îl îndeamnă pe Roderigo să-l insulte și să provoace astfel un scandal. Intervine și nobilul Montano, care sare în apărarea lui Roderigo. În timp ce Cassio și Montano se luptă, Iago îl trimite pe Roderigo să tragă clopotele de alarmă. Atras de zgomotul și agitația mulțimii care s-a strâns la locul luptei, apare Otello și oprește bătaia. Indignat de purtarea lui Cassio, îl judecă aspru și îl destituie din funcția de locotenent.

Iago privește cu satisfacție primul rezultat al planului său. Mulțimea se împrăștie. Rămân doar Otello și Desdemona, care-și amintesc de primele lor întâlniri de dragoste, când, plină de uimire și admirație, ea asculta povestirile faptelor războinice ale viteazului.

Actul al II-lea

Iago își urmărește în continuare planul. El îl îndeamnă pe Cassio să se adreseze Desdemonei pentru a obține, prin intermediul ei, iertarea. Tânărul îi ascultă sfatul și pleacă să-i vorbească acesteia. Rămas singur, Iago își recunoaște adevăratul caracter („Credo”): „Cred într-un zeu barbar ce m-a creat hain ca și el și îl invoc când blestem. Dintr-o sămânță infamă, hidoasă viața mi-e dată. Sunt o infamă ființă umană și am fost creat spre a face numai rău. Da! Acesta este crezul meu!”
Iago încearcă să strecoare bănuiala în sufletul lui Otello, insinuând că între Desdemona și Cassio ar exista o legătură vinovată. La început, Otello nu vrea să dea crezare vorbelor lui Iago, dar cere să i se aducă dovezi, ceea ce confirmă că Iago a reușit să strecoare sămânța îndoielii. Otello cade tot mai mult pradă geloziei, alimentată de intrigile lui Iago, iar când Desdemona, care nu banuiește nimic, vine să intervină în favoarea tânărului ofițer Cassio este ca și cum ar fi confirmat adulterul.

Desdemona pierde o batistă pe care a primit-o de la Otello în ziua nunții. Camerista sa, Emilia, soția lui Iago, o găsește și, neștiind nimic de planurile lui, vrea s-o înapoieze. Iago i-o smulge însă din mână. Furios, Otello cere din nou dovezi că Desdemona îl înșală, iar Iago are acum ocazia de a le inventa. Calculând efectul fiecărui cuvânt, Iago îi povestește lui Otello cum, într-o noapte, dormind în aceeași cameră cu Cassio, l-a auzit pe acesta rostind în somn numele Desdemonei. Urmează o altă minciună: Iago îi spune maurului că a zărit în mâinile lui Cassio batista pe care Otello i-a dăruit-o soției sale. Cuprins de o durere cumplită, Otello jură că îi va pedepsi pe cei doi presupuși vinovați.

Actul al III-lea

Un crainic anunță sosirea unei nave care îi aduce în Cipru pe ambasadorii dogelui Veneției. Otello trebuie să-i primească, dar mintea îi este tulburată de gelozie și, nerăbdător să afle adevărul, îi cere lui Iago o dovadă convingătoare.

Zărindu-l pe Cassio, Iago îl sfătuiește pe Otello să se ascundă pentru a asculta ce-i va povesti tânărul despre Desdemona. Iago îl face însă pe Cassio să povestească despre aventura sa cu Bianca, o tânără fată din Cipru, dar Otello e convins că locotenentul său se referă la Desdemona. De asemenea, el vede batista în posesia lui, batistă pe care Iago reușise să o strecoare, între timp, în camera locotenentului. În fața acestei ultime dovezi, Otello nu mai are nicio îndoială. Hotărârea sa e luată: Desdemona trebuie să moară.

Ambasadorii, în frunte cu Ludovico, trimisul dogelui, sosesc și asistă la o scenă teribilă. Otello, eroul glorios de odinioară, orbit de furie, își umilește public soția.

Actul al IV-lea

Ambasadorii au plecat, mulțimea s-a risipit, iar Desdemona se pregătește de culcare. Otello îi ceruse să îl aștepte singură, dar Desdemona se desparte greu de Emilia, parcă presimțind ceva rău. Desdemona își amintește de un cântec vechi și trist din copilărie, „Cântecul salciei”.

Rămasă singură, Desdemona își face rugăciunea. Otello intră în cameră și o învinuiește de adulter. În zadar ea își declară nevinovăția, în zadar îl imploră să-i mai acorde un răgaz, el rămâne neclintit în hotărârea sa și o sugrumă.

Tulburată, Emilia vine să spună că Roderigo a fost ucis. Văzându-și stăpâna moartă, Emilia îi spune lui Otello toate mârșăviile soțului ei. Montano, sosit între timp, confirmă spusele Emiliei pe care, înainte de a muri, i le dezvăluise Roderigo. Dându-și seama de crudul adevăr, Otello își pune capăt vieții.

Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

ONB

Rigoletto

21 decembrie - Sala Mare

Concert de Crăciun

23 decembrie - Sala Mare

Concert de Crăciun

27 decembrie - Sala Mare

La Traviata

28 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

29 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

30 decembrie - Sala Mare

Aida

5 ianuarie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

6 ianuarie - Sala Mare

Cavalleria Rusticana - Pagliacci

9 ianuarie - Sala Mare

Nabucco

10 ianuarie - Sala Mare

BAIADERA

12 ianuarie - Sala Mare

Don Carlo

13 ianuarie - Sala Mare

Faust

17 ianuarie - Sala Mare

Lacul Lebedelor

19 ianuarie - Sala Mare

La Bohème (Boema)

20 ianuarie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

23 ianuarie - Sala Mare

MADAMA BUTTERFLY

24 ianuarie - Sala Mare

Flautul fermecat

26 ianuarie - Foaier

Mozart și Salieri

26 ianuarie - Foaier

Cosi fan tutte

27 ianuarie - Sala Mare

Romeo şi Julieta

30 ianuarie - Sala Mare

Bal mascat

1 februarie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

3 februarie - Sala Mare

La Traviata

6 februarie - Sala Mare

Nabucco

7 februarie - Sala Mare

Motanul Incaltat

9 februarie - Sala Mare

BAIADERA

9 februarie - Sala Mare

Tosca - Premieră

16 februarie - Sala Mare

Tosca - Premieră

17 februarie - Sala Mare

TOSCA

20 februarie - Sala Mare

TOSCA

21 februarie - Sala Mare

Otello

22 februarie - Sala Mare

Frumoasa din pădurea adormită

23 februarie - Sala Mare

L'Elisir d'Amore

24 februarie - Sala Mare

Falstaff

28 februarie - Sala Mare

Falstaff

2 martie - Sala Mare

Lacul Lebedelor

6 martie - Sala Mare

La Traviata

8 martie - Sala Mare

Turandot

10 martie - Sala Mare

Romeo şi Julieta

13 martie - Sala Mare

Nabucco

15 martie - Sala Mare

Faust

16 martie - Sala Mare

Frumoasa din pădurea adormită

17 martie - Sala Mare

Cavalleria Rusticana - Pagliacci

21 martie - Sala Mare

Otello

23 martie - Sala Mare

TOSCA

24 martie - Sala Mare

MADAMA BUTTERFLY

28 martie - Sala Mare

Carmen

29 martie - Sala Mare

Tango. Radio and Juliet

30 martie - Sala Mare

Don Carlo

31 martie - Sala Mare