Nabucco

ONB, OPERA NATIONALA BUCURESTI

Sala Mare, Bd. Mihail Kogalniceanu 70-72, sect. 5, Bucuresti

18 octombrie 18:30
15 noiembrie 18:30
15 decembrie 18:30


Detalii eveniment

NABUCCO

COPIII SUB 6 ANI NU AU ACCES LA SPECTACOLELE OPEREI

 

Operă în patru acte de Giuseppe Verdi
Libretul: Temistocle Solera

Spectacol în limba italiană, cu titrare în limba română

Durata:
19.00 – 21.45 (două pauze)

Despre

Spectacolul Nabucco, în regia lui Hero Lupescu, este una dintre cele mai longevive creaţii din istoria Operei Naţionale Bucureşti. Un fapt surprinzător s-a petrecut în istoria instituţiei. Deşi Giuseppe Verdi a fost şi este unul dintre cei mai iubiţi compozitori, iar lucrările sale au pătruns în ţara noastră foarte aproape, ca timp, de premiera mondială, opera „Nabucco” a fost multă vreme ignorată. În stagiunea 1987-1988, pentru a se repara această greşeală nedorită, colectivul instituţiei s-a implicat trup şi suflet în noua montare, la care au participat cei mai de seamă solişti ai teatrului la acea vreme. Spectacolul a avut un succes extraordinar, fiind reprezentat cu săli pline de 19 ori în stagiunea următoare premierei, fiind preferat de public din cele 33 de titluri ale teatrului. Mai mult, el a rămas în repertoriul Operei Naţionale Bucureşti timp de 25 de ani!

Profesionist desăvârşit, Hero Lupescu a creat generaţii de profesionişti, mulţi dintre ei ajungând în topul artiştilor lirici români. Pe de altă parte, în tinereţe a avut şansa să lucreze cu ultimii reprezentanţi ai unei generaţii de aur de cântăreţi, de la care a învăţat şi a transmis mai departe respectul pentru scenă, pentru meserie, pentru public.
Mihai Cosma - muzicolog, critic muzical
„Anotimpul despărţirilor”, Evenimentul Zilei, 9 octombrie 2007

Vis de libertate

„Aceasta este opera prin care cariera mea artistică începe cu adevărat”, scria Verdi în 1879, în „O schiţă autobiografică”, despre „Nabucco”, lucrare compusă pe când avea 29 de ani. Având ca surse de inspiraţie povestea biblică despre Nabucodonosor, piesa de teatru din 1836, scrisă de Auguste Anicet-Bourgeois şi Francis Cornue, precum şi baletul adaptat după piesă de către Antonio Cortese, opera - numită iniţial „Nabucodonosor” - aduce în prim plan povestea despre sclavia, înfrângerea şi exilul evreilor în Babilon de către regele Nabucodonosor. Prin tema abordată, „Nabucco” a răscolit publicul la premiera din 1842, de la Scala din Milano, acesta interpretând mesajul operei ca fiind un îndemn la luptă împotriva austriecilor, care dominau la acea vreme întreg nordul Italiei. „Corul sclavilor evrei”, una dintre cele mai cunoscute interpretări corale de operă, a devenit un adevărat imn naţional, iar Verdi a devenit, fără să vrea, un lider în lupta pentru libertate.

Sinopsis

Actul I

Învinşi de armatele lui Nabucco, regele Babilonului, evreii îşi plâng soarta. Marele preot, Zaccaria, apare în faţa lor, aducând-o cu el, în templu, pe Fenena. El îşi încurajează credincioşii, îndemnându-i să se roage: „teamă să nu aveţi; cine se roagă, nu va pieri”, spune el, dezvăluindu-le apoi identitatea tinerei care-l însoţeşte, nimeni alta decât fiica regelui duşman, Nabucco, acum prizoniera lor.

Ismaele intră în scenă, anunţând sosirea trupelor duşmane. Tânărul era îndrăgostit de Fenena încă de pe vremea când, în calitate de emisar al evreilor, se prezentase la curtea regelui din Babilon; întemniţat din porunca acestuia, găsise ajutor din partea Fenenei. Acum este rândul lui să-i redea libertatea. Discuţia lor este întreruptă de sosirea lui Abigaille, presupusă fiică a lui Nabucco. Vederea celor doi îi trezeşte gelozia. Ea îşi doreşte iubirea lui Ismaele („îţi cer dragostea şi, astfel, poporul îţi poţi salva”). Cuvintele ei nu găsesc însă drum spre inima tânărului.

Nabucco soseşte la templu; Zaccaria îl ameninţă: profanarea locului sfânt îl poate costa viaţa fiicei sale. Regele îl ia în derâdere; Zaccaria îndreaptă pumnalul către Fenena, dar Ismaele îl împiedică să o atingă. Evreii aruncă asupra lui un blestem, acuzându-l de trădare.

Actul al II-lea

Evreii au fost duşi în robie la Babilon. Plecat la război, Nabucco a încredinţat Fenenei regenţa. Abigaille este torturată de gelozie; anumite zvonuri i-au ajuns la urechi: se pare că Fenena nu este fiica bună a regelui, ci doar o sclavă. Realitatea este însă alta: ea însăşi, nu Fenena, este sclava de care se vorbeşte. La aflarea adevărului, furia ei nu cunoaşte margini, doar amintirile legate de Ismaele îi mai liniştesc sufletul. Marele preot îi anunţă hotărârea Fenenei de a-i elibera pe evrei.

Adunaţi într-o sală a palatului, prizonierii se roagă împreună cu Zaccaria; află apoi că Fenena se convertise la credinţa lor. Abdallo le aduce vestea uneltirilor Abigaillei, care doreşte înlăturarea Fenenei. În oraş circulă zvonuri despre moartea regelui.
Însoţită de gărzi şi de nobilii curţii, Abigaille soseşte pentru a-i lua Fenenei coroana şi puterea. Pe neaşteptate însă îşi face apariţia Nabucco, care îi obligă pe Zaccaria şi Fenena să i se închine ca unui Dumnezeu. Un fulger izbucnit ca din senin îl loveşte. Cu minţile rătăcite, regele se pierde în lamentaţii incoerente. Cerul a pedepsit profanarea numelui Domnului, spune Zaccaria. Însuşindu-şi coroana, Abigaille fuge, ameninţându-şi duşmanii.

Actul al III-lea

Abigaille a devenit regină, susţinută de preoţii care cer acum, prin glasul mai-marelui lor, moartea prizonierilor evrei, inclusiv a Fenenei.

Protejat de credinciosul Abdallo, îşi face apariţia Nabucco. Nebun, nu-şi mai recunoaşte fiica. Profitând de ocazie, Abigaille îl convinge să pună sigiliul pe condamnarea la moarte a evreilor, între care se află cei doi îndrăgostiţi, Ismaele şi Fenena. Prizonierii evrei îşi deplâng soarta şi patria pierdută. Zaccaria îi îmbărbătează, prezicând apropiata eliberare şi căderea Babilonului.

Actul al IV-lea
    
Prizonier, Nabucco suferă. Are teribile coşmaruri: i se pare că aude strigătele mulţimii reclamând moartea Fenenei. Acum însă, visul a devenit realitate. Eliberat de acelaşi credincios Abdallo, el se precipită în ajutorul fiicei sale. La locul execuţiei, Fenena se pregăteşte de moarte. Ajuns la timp, Nabucco opreşte ceremonia sacrificării. 

Cuprinsă de remuşcări, Abigaille se otrăveşte. Cu ultimele puteri, vine să ceară iertare. Îi cere lui Ismaele protecţie pentru Fenena, iar lui Nabucco îndurare pentru cei doi tineri. „Tu Doamne, cel mai înţelept, alungă răul şi nu mă blestema” sunt ultimele ei cuvinte.

Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

ONB

Otello - Premieră

29 septembrie - Sala Mare

Otello - Premieră

30 septembrie - Sala Mare

Frumoasa din pădurea adormită

3 octombrie - Sala Mare

Aida

4 octombrie - Sala Mare

Romeo şi Julieta

6 octombrie - Sala Mare

La Bohème (Boema)

7 octombrie - Sala Mare

La Traviata

10 octombrie - Sala Mare

Lacul Lebedelor

12 octombrie - Sala Mare

Nunta lui Figaro

13 octombrie - Sala Mare

Don Carlo

14 octombrie - Sala Mare

Nabucco

18 octombrie - Sala Mare

Cavalleria Rusticana - Pagliacci

19 octombrie - Sala Mare

Don Giovanni

20 octombrie - Sala Mare

Don Quijote

21 octombrie - Sala Mare

Il Barbiere Di Siviglia

25 octombrie - Sala Mare

MADAMA BUTTERFLY

27 octombrie - Sala Mare

Tango. Radio and Juliet

28 octombrie - Sala Mare

Otello

31 octombrie - Sala Mare

Aida

1 noiembrie - Sala Mare

L'Elisir d'Amore

2 noiembrie - Sala Mare

Cavalleria Rusticana - Pagliacci

3 noiembrie - Sala Mare

Spărgătorul de nuci - Premieră

10 noiembrie - Sala Mare

Spărgătorul de nuci - Premieră

11 noiembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

14 noiembrie - Sala Mare

Nabucco

15 noiembrie - Sala Mare

Turandot

17 noiembrie - Sala Mare

Hansel si Gretel

18 noiembrie - Sala Mare

Don Quijote

18 noiembrie - Sala Mare

La Traviata

21 noiembrie - Sala Mare

Nunta lui Figaro

22 noiembrie - Sala Mare

Carmen

25 noiembrie - Sala Mare

OEDIPE

29 noiembrie - Sala Mare

OEDIPE

1 decembrie - Sala Mare

Lacul Lebedelor

5 decembrie - Sala Mare

Don Carlo

7 decembrie - Sala Mare

EVGHENI ONEGHIN

8 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

9 decembrie - Sala Mare

Magazinul de papusi

12 decembrie - Sala Mare

Otello

13 decembrie - Sala Mare

Nabucco

15 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

16 decembrie - Sala Mare

Rigoletto

21 decembrie - Sala Mare

Concert de Crăciun

23 decembrie - Sala Mare

Concert de Crăciun

27 decembrie - Sala Mare

La Traviata

28 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

29 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

30 decembrie - Sala Mare