MADAMA BUTTERFLY

ONB, OPERA NATIONALA BUCURESTI

Sala Mare, Bd. Mihail Kogalniceanu 70-72, sect. 5, Bucuresti


Detalii eveniment

Operă în trei acte de Giacomo Puccini
Libretul: Luigi Illica și Giuseppe Giacosa

Spectacol în limba italiană, cu titrare în limba română

Durata:
19.00 – 21.40 (o pauză)

COPIII SUB 6 ANI NU AU ACCES LA SPECTACOLELE OPEREI

Despre

Nu sunt făcut pentru acţiuni eroice. Iubesc fiinţele care au o inimă ca şi a noastră, care sunt făcute din speranţe şi iluzii, care au tresăriri de bucurie şi orele lor de melancolie, care plâng fără să urle şi suferă cu o amărăciune interiorizată.
Giacomo Puccini

Cu aripile larg întinse

Simbol al iubirii sacrificate de indiferenţă şi egoism, „Madama Butterfly” de Puccini - ce aduce în atenţie emoţionanta poveste de dragoste dintre gheişa Cio-Cio-San şi americanul pe nume Pinkerton - a fost inspirată de povestirea „Madame Butterfly”, a americanului John Luther Long, precum şi de romanul cvasi-autobiografic al francezului Pierre Loti, „Madame Chrysanthème”. Înainte de a ajunge, însă, să cunoască cele două surse amintite, Puccini a văzut, la Londra, în 1900, piesa de teatru adaptată de David Belasco după povestirea lui Long. Puternic impresionat, compozitorul avea să se întoarcă în Italia şi să înceapă documentaţia pe această temă - copiază şi studiază melodii din publicaţii ce conţineau transcrieri de cântece japoneze -, intenţia lui fiind aceea de a surprinde cât mai bine trăsăturile culturii japoneze dar şi de a caracteriza, din punct de vedere muzical, protagoniştii operei. Momentul nunţii dintre Pinkerton şi Cio-Cio-San este acompaniat de imnul japonez „Kimi ga yo”, iar specialişti în cultura japoneză, precum Kimiyo Powils-Okano, recunosc în opera lui Puccini cel puţin alte 10 melodii din muzica japoneză. 

Amestec de realitate şi ficţiune, „Madama Butterfly” - pentru care Puccini a scris nu mai puţin de cinci variante, dintre care prima în 1904, iar ultima în 1907 - a devenit în timp nu doar una dintre cele mai triste poveşti de dragoste din lume, ci şi un mit arhetipal al legăturii dintre Orient şi Occident.

Sinopsis

Actul I

La Nagasaki, într-o casă de pe colină, se serbează căsătoria japonezei Cio-Cio-San (Madama Butterfly) cu ofiţerul american Pinkerton. Consulul Sharpless îi atrage atenţia că tânăra mireasă ia în serios căsătoria, care pentru Pinkerton este doar amuzament. Într-adevăr, atunci când rudele o repudiază pentru această legătură, tânăra găseşte în iubirea lui Pinkerton o consolare care nu seamănă cu o simplă joacă.

Actul al II-lea

Au trecut trei ani de aşteptare, dar Butterfly tot mai speră că Pinkerton se va întoarce, crescându-şi fiul şi refuzând orice propunere de a se recăsători. Ea are încredere în jurământul de dragoste şi nu înţelege sfaturile consulului Statelor Unite, care are misiunea de a-i anunţa întoarcerea lui Pinkerton, recăsătorit, pentru a-şi lua doar fiul. 

Actul al III-lea

După o noapte de veghe, Butterfly adoarme în zori. La auzul semnalului de intrare în port a navei, Butterfly se pregăteşte să-şi primească soţul. Pinkerton soseşte împreună cu Consulul şi cu Kate, soţia sa americană, şi îi spune cameristei Suzuki scopul vizitei lor. Suzuki îşi dă seama că sfârşitul tinerei stăpâne a sosit. Butterfly suportă vestea cu mult curaj, dar cere ca Pinkerton să vină să-şi ia copilul. În timp ce micuţul îşi aşteaptă tatăl, Butterfly se sinucide, auzindu-şi pentru ultima oară numele strigat de Pinkerton, care urcă în goană colina.

Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

ONB

Nu mai exista alt eveniment la aceasta categorie!