Festivalul International Clara Haskil - Valentin Răduțiu/Per Rundberg

FICH

Sala Thalia, Strada Cetății 3-5, Sibiu, Sibiu


Detalii eveniment

 Festivalul International Clara Haskil - ZIUA 3

Valentin Răduțiu

România / Germania
Violoncel

Născut la München, Valentin Răduțiu a luat primele lecții de violoncel de la tatăl său la vârsta de 6 ani, continuându-și studiile la Salzburg, Viena și Berlin, cu Clemens Hagen, Heinrich Schiff și David Geringas.

Apreciat de Süddeutsche Zeitung drept „unul dintre cele mai mari talente” pentru „sunetul specific și incitant, de înaltă energie, cântând în registrele grave întotdeauna clar conturat și masculin, în înălțime cu lirism feeric”.

Valentin Răduțiu a cîștigat premii naționale și internaționale, a fost deseori premiat la concursul „Jugend musiziert”, „Friedrich Dotzauer” in Dresda si cu premiul I la Concursul International „Karl Davidov” în Riga. În 2011 a fost distins cu Premiul Muzicii al Comitetului Cultural German, unul dintre cele mai importante premii pentru tineri muzicieni din Germania. În 2012, Valentin Răduțiu a câștigat premiul al doilea la Concursul Internațional „George Enescu” de la București.

Din sezonul 2012-2013, Valentin Răduțiu este susținut de Bayer Kultur prin intermediul proiectului „stART”, al cărui scop este de a sprijini tinerii artiști pe o perioadă de trei ani, atât prin concerte regulate, cât și promovarea proiectelor artistice.

Valentin Răduțiu a susținut concerte alături de Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Deutsche Radiophilharmonie Saarbrücken, Münchener Kammerorchester, Orchestrele Simfonice Radio MDR Leipzig si SWR Stuttgart, Camerata Salzburg, Orchestra Națională Simfonică Letonă, Hong Kong Sinfonietta, Prague Philharmonia, Stuttgarter Kammerorchester, Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Națională Radio București și cu World Youth Symphony Orchestra.

Printre scenele pe care a cântat se numără Filarmonica Berlin, Filarmonica din München, Konzert-haus Berlin, Prinzregententheater si Herkulessaal din München, Atheneul Român, Filarmonica din Riga, Konserthuset Stockholm si Hong Kong City Hall.

Violoncelistul a fost invitat să cânte în numeroase festivaluri, printre care Schleswig-Holstein Musik Festival, Heidelberger Frühling, Cellobienale Amsterdam, Musikfest Stuttgart, Fürstensaal Classix, Hong Kong Arts Festival, SoNoRo, Klangspuren Tirol.

Totodată, a susținut numeroase concerte de muzică de cameră alături de Evgheni Bozhanov, Cvartetul Hagen, Ib Hausmann, Diana Ketler, Alexander Madzhar, Igor Ozim, Alina Pogostkina, Razvan Popovici, Antje Weithaas și alături de “12 Cellisten der Berliner Philharmoniker”.

Discografia violoncelistului cuprinde înregistrări alături de pianistul Per Rundberg printre care un disc cu lucrări de Lalo, Ravel si Magnard si prima integrală a lucrărilor pentru violoncel si pian de George Enescu, care a fost apreciata în nenumărate apariții editoriale de critica internaționala.

Premiera înregistrării Concertului pentru violoncel si lucrărilor de muzica de cameră de Peter Ruzicka, documentează colaborarea intensa cu celebrul compozitor si dirijor german.

Recent, albumul de jazz „Remebering the rain” alături de pianistul Benjamin Schaefer, ilustrează o alta latura artistica a violoncelistului. Următoarele apariții discografice sunt concerte de Haydn, Mozart si CPE Bach cu Münchener Kammerorchester precum și un disc cu lucrări de Ceaikovski si Rachmaninov alături de pianistul Evgheni Bozhanov.

www.radutiu.com

Per Rundberg

Suedia
Pian

Per Rundberg, născut în Skelleftea, Suedia, a început studiul pianului în Stockholm. Mai târziu și-a continuat studiile la „Mozarteum“ din Salzburg cu prof. Karl-Heinz Kämmerling (diplomă cu distincție), iar mai apoi la Paris, Budapesta și Murray Perahia.

Per Rundberg concerteaza în mod regulat în toată Europa, dar și în SUA și Asia. A performat pe scenele celor mai prestigioase săli de concerte, printre care Concertgebouw – Amsterdam, Konzerthaus și Musikverein – Viena, Tonhalle – Zurich, Konserthuset și Berwaldhallen – Stockholm, ca solist sau cu diferite orchestre, ca Orchestra Simfonică Radio suedeză, Royal Court Orchestra Stockholm, Camerata Salzburg, Salzburg Mozarteum Orchestra, Moravia Filarmonica, Republica Cehă, Ostrobotnia Orchestra de Cameră, Finlanda etc.

A fost invitat în repetate rânduri de festivaluri renumite precum Festivalul Schleswig-Holstein, Festivalul din Salzburg, Festivalul Feldkirch, Festivalul di Pasqua, Roma și Bilbao. Printre partenerii de muzică de cameră pe care i-a avut, se remarcă Dietrich Fischer-Dieskau, Martin Grubinger, Alfons Kontarsky, Benjamin Schmid etc. 

Per Rundberg a fost ales, împreună cu Martin Grubinger, de către Konzerthaus din Viena pentru a susține un turneu, „Rising Stars“, iar în sezonul 2007-2008, duo-ul a performat pe cele mai mari scene ale lumii: la Carnegie Hall – New York, Palais des Beaux Arte – Bruxelles, Concertgebouw – Amsterdam, Philharmonie Köln, Konzerthaus – Viena și Luxemburg, Stockholm, Birmingham și Atena.

Per Rundberg are mai multe CD-uri înregistrate pentru case de discuri cum ar fi Accent Muzica, Polymnia Records, KcClassics și cel mai recent, în colaborare cu Radio Germania din Köln, un CD cu muzică de pian din secolul al 17-lea din Roma până în ziua de azi.

Munca lui este intensă în domeniul muzicii contemporane si are numeroase premiere mondiale, atât solo, cât și în colaborare cu unii dintre cei mai renumiți compozitori ai timpurilor noastre: Klaus Ager, George Crumb, Franco Donatoni, Beat Furrer, Giya Kancheli sau Arvo Pärt.

--------------------------

Ludwig van BEETHOVEN

(1770 - 1827)

7 Variatiuni pentru violoncel si pian

“Bei Männern welche Liebe fühlen” WoO 46, din "Flautul Fermecat" de W.A. Mozart 

 

Johannes BRAHMS

(1833 - 1897)

 

Sonata pentru violoncel și pian nr.2 în Fa major, op. 99 

 1. Allegro vivace
 2. Allegro affettuoso
 3. Allegro passionato
 4. Allegro molto

 

***PAUZĂ***

 

Dmitri ȘOSTAKOVICI

(1906 - 1975)

Sonata pentru violoncel și pian în re minor, Op. 40

 1. Allegro non troppo
 2. Allegro
 3. Largo
 4. Allegro

 

Béla BARTÓK

(1881 - 1945)

Șase dansuri populare românești

 1. Jocul cu bâtă
 2. Brâul 
 3. Pe loc 
 4. Buciumeana
 5. Poarga Românească
 6. Mărunțel 
Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

FICH

Nu mai exista alt eveniment la aceasta categorie!