Don Giovanni

Don Giovanni

ONB, OPERA NATIONALA BUCURESTI

Sala Mare ONB, Bd. Mihail Kogalniceanu 70-72, sect. 5, Bucuresti

25 octombrie 18:30
21 noiembrie 18:30


Detalii eveniment

DON GIOVANNI

COPIII SUB 6 ANI NU AU ACCES LA SPECTACOLELE OPEREI

 

Operă în două acte de Wolfgang Amadeus Mozart (ediţia Viena 1788)
Libretul: Lorenzo da Ponte, după mitul lui Don Juan, inspirat de principalele surse muzicale, literare și populare ale timpului

Spectacol în limba italiană, cu titrare în limba română

Durata:
19.00 – 22.30 (o pauză)

Despre

Vă invit la o nouă montare a unei opere la fel de seducătoare ca şi personajul său principal, „Don Giovanni”. Legenda lui Don Juan a inspirat mari autori din toate timpurile, de la Tirso de Molina, Molière, E.T.A. Hoffmann, George Gordon Byron, Alexandr Puşkin, George Bernard Shaw şi Albert Camus, fiind punctul de pornire al unor eseuri, piese de teatru, poezii. Între toate, opera lui Mozart rămâne inegalabilă, proaspătă la fiecare montare, de parcă neobositul Don Juan însuşi ar fi inoculat-o cu energia sa. O operă despre seducţie, despre relaţia dintre etic şi estetic, despre forţa dorinţei şi a frumuseţii.
Vlad Conta - dirijor

Într-un mod absolut genial, Wolfgang Amadeus Mozart şi Lorenzo da Ponte reunesc în opera „Don Giovanni” drama, comedia şi fantasticul, cei doi creatori realizând în plin clasicism un spectacol total, de o complexitate şi o substanţă deopotrivă shakespeariană şi wagneriană. Don Giovanni trăieşte clipa în mod excesiv şi într-o totală libertate de expresie: de la violenţă erotică la tandreţe fermecătoare, de la umor spontan la cinism demonic. Fiecare scenă şi fiecare arie a sa este o degajare de energie fantastică ce depăşeşte zona realului. 
Anda Tabacaru Hogea - regizor

Eternul seducător

Ca urmare a succesului pe care l-a avut cu „Figaro” în 1786, Mozart a colaborat, un an mai târziu, din nou cu libretistul Lorenzo da Ponte, de data aceasta pentru o lucrare ce explorează partea întunecată a comediei tradiționale, „Don Giovanni”. Inspirată de legendele vremii legate de personajul fictiv Don Juan, opera lui Mozart descrie faptele unui afemeiat înveterat, care distruge viețile celor din jur ajungând să fie condamnat pentru aceasta la pedeapsa veşnică.

„Unul dintre cele mai bune trei lucruri pe care le-a făcut Dumnezeu - celelelte două fiind Hamlet şi marea, n.r.”, aşa cum o numea Gustave Flaubert într-o scrisoare adresată poetei Louise Colet, „Don Giovanni” a avut prima reprezentație în Praga, sub bagheta lui Mozart însuşi. Însă, ca mulți alți compozitori care au revenit asupra unor compoziții muzicale, Mozart a revizuit şi el lucrarea pentru premiera de la Viena, din 1788, compunând încă două arii cu recitativele corespunzătoare: aria lui Don Ottavio, „Dalla sua pace”, şi aria Elvirei, „In quali eccessi... Mi tradì quell'alma ingrata”. Producțiile create apoi aveau să folosească fie prima, fie a doua versiune.

Sinopsis

Actul I

În faţa reşedinţei Comandorului, Leporello (servitorul lui Don Giovanni) se plânge de îndatoririle sale zilnice faţă de stăpânul său, un nobil libertin. Curând, apare Don Giovanni, cu faţa ascunsă de o mască, urmărit de Donna Anna, pe care a încercat să o seducă. Atunci când Comandorul (tatăl Annei), auzind strigătele ei, intervine, este ucis de Don Giovanni, care fuge. Donna Anna revine cu logodnicul ei, Don Ottavio. Găsindu-şi tatăl mort, ea îi cere lui Ottavio să o răzbune.

Don Giovanni flirtează cu o doamnă din Burgos, ce se dovedeşte a fi Donna Elvira, chiar soţia sa. Părăsită după doar trei zile de la căsătorie, aceasta călătorise prin toată Spania pentru a-l găsi şi a-i cere socoteală. Plictisit de reproşurile ei, Don Giovanni reuşeşte să fugă. Leporello îi dezvăluie Donnei Elvira aventurile amoroase ale stăpânului său, prezentându-i o lungă listă de nume ale iubitelor.

În piaţă apare un grup de ţărani care sărbătoresc nunta prietenilor lor, Zerlina şi Masetto. Atras de frumuseţea miresei, Don Giovanni se alătură grupului de petrecăreţi. Atracţia lui Don Giovanni faţă de Zerlina îl face atent pe Masetto, proaspătul mire, care este înlăturat de către Leporello. Rămas singur cu Zerlina, Don Giovanni încearcă să o convingă pe aceasta să-i accepte dragostea, promiţându-i că o va lua chiar el în căsătorie. Sunt întrerupţi însă de Donna Elvira, care încearcă să o protejeze pe Zerlina de avansurile cuceritorului. Donna Anna şi Don Ottavio se întâlnesc cu Don Giovanni, dar încă nu recunosc în acesta pe ucigaşul Comandorului. Apariţia bruscă a Donnei Elvira îl determină pe Don Giovanni să le spună că este o femeie nebună şi pleacă împreună cu ea. Din tonul vocii şi gesturile cavalerului, Donna Anna îşi dă seama că Don Giovanni este cel care a pătruns în casă, a sedus-o şi l-a ucis pe Comandor. Îngrozită, îi mărturiseşte bănuiala logodnicului său. Ottavio îi declară iubirea şi îi promite tot sprijinul său, jurând că-i va răzbuna tatăl.

Don Giovanni îi ordonă lui Leporello să organizeze în palatul său o petrecere pentru ţărani cu scopul de a o seduce pe Zerlina şi de a cuceri şi alte femei. 
În faţa reşedinţei lui Don Giovanni, Zerlina îl roagă pe Masetto s-o ierte pentru aparenta ei infidelitate. În momentul în care intră Don Giovanni, Masetto se ascunde şi încearcă să-i surprindă pe cei doi îndrăgostiţi, dar tensiunea se aplanează şi toţi trei pleacă la petrecere. Elvira, Anna şi Ottavio, dornici de răzbunare, sosesc mascaţi la petrecerea lui Don Giovanni. Leporello îi invită să intre.

În timpul petrecerii, Leporello îi distrage atenţia lui Masetto, în timp ce Don Giovanni o atrage pe Zerlina spre o altă încăpere. Când fata strigă după ajutor, Don Giovanni îl acuză pe Leporello că ar fi atacat-o pe Zerlina, dar nimeni nu crede această minciună. Elvira, Anna şi Ottavio îşi dezvăluie identitatea, avertizându-l pe seducător că răzbunarea e aproape.

Actul al II-lea

În plină noapte. Elvira suferă din cauza infidelităţii soţului său, dar, în acelaşi timp, recunoaşte că îl iubeşte extrem de mult. Don Giovanni, dorind să-i joace o farsă soţiei sale, îl obligă pe Leporello să-şi schimbe hainele cu ale sale şi să îi facă declaraţii de dragoste înflăcărate Donnei Elvira. Don Giovanni încearcă să o seducă pe camerista soției lui. Declaraţia sa plină de poezie este întreruptă de apariţia lui Masetto care, împreună cu un grup de ţărani înarmaţi cu bâte, îl caută pe seducător pentru a-l pedepsi. Acesta, îmbrăcat în hainele lui Leporello, îi îndrumă spre direcţii greşite. Îl bate pe Masetto, care rămăsese singur. Soseşte şi Zerlina care îşi consolează logodnicul. 

Donna Elvira şi presupusul Don Giovanni, care nu este altul decât Leporello în hainele stăpânului, sunt surprinşi de Anna, Ottavio, Zerlina şi Masetto, care îl ameninţă cumplit pe servitorul deghizat. Speriat, acesta le dezvăluie adevărata sa identitate. Don Ottavio, îngrijorat de suferinţa Donnei Anna, care îşi plânge fără încetare tatăl ucis, îşi exprimă din nou dragostea pentru ea. Elvira, supărată că a fost înşelată din nou de către Don Giovanni, îşi exprimă cu vehemenţă indignarea, dar în acelaşi timp recunoaşte că încă îl iubeşte.

În cimitir, Leporello îşi reîntâlneşte stăpânul. O voce sinistră anunţă sfârşitul lui Don Giovanni. Este spectrul Comandorului ucis, pe care Don Giovanni îl sfidează şi îl invită, în glumă, la cină. Leporello îi transmite Comandorului invitaţia, iar spectrul o acceptă. Donna Anna, însoţită de Don Ottavio, vine la mormântul tatălui său. Profund îndurerată, ea îi reaminteşte nobilului său logodnic de răzbunarea promisă, sperând să îşi găsească astfel liniştea.

Leporello serveşte cina stăpânului său. Intră Donna Elvira care, încă îndrăgostită de Giovanni, îl imploră să se căiască şi să devină un alt om. El însă o alungă. Spectrul lui Comandorului soseşte la cină. Don Giovanni refuză să îşi schimbe modul de viaţă, chiar şi sub ameninţarea morţii. Răzbunarea se îndeplineşte: Don Giovanni este târât de spectru în lumea umbrelor.

Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

ONB

Trubadurul

18 octombrie - Sala Mare

Te iubesc, Kalinka!

19 octombrie - Foaier

Frumoasa din pădurea adormită

19 octombrie - Sala Mare

TOSCA

20 octombrie - Sala Mare

Carmen

23 octombrie - Sala Mare

Don Giovanni

25 octombrie - Sala Mare

Faust

26 octombrie - Sala Mare

Otello

27 octombrie - Sala Mare

Mediterranea

28 octombrie - Sala Mare ONB

Lacul Lebedelor

30 octombrie - Sala Mare

Turandot

31 octombrie - Sala Mare

Aida

1 noiembrie - Sala Mare

Il Barbiere Di Siviglia

3 noiembrie - Sala Mare

Il Barbiere Di Siviglia

6 noiembrie - Sala Mare

Nabucco

8 noiembrie - Sala Mare

Don Carlo

9 noiembrie - Sala Mare

Lacul Lebedelor

10 noiembrie - Sala Mare

Frumoasa din pădurea adormită

13 noiembrie - Sala Mare

EVGHENI ONEGHIN

14 noiembrie - Sala Mare ONB

Nunta lui Figaro

15 noiembrie - Sala Mare ONB

Opera la matineu. Cafea si muzica

16 noiembrie - Foaier

Corsarul

17 noiembrie - Sala Mare ONB

La Traviata

20 noiembrie - Sala Mare

Samson și Dalila

22 noiembrie - Sala Mare

La Bohème (Boema)

23 noiembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

24 noiembrie - Sala Mare

Cavalleria Rusticana - Pagliacci

27 noiembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

29 noiembrie - Sala Mare

O scrisoare pierdută

30 noiembrie - Sala Mare

Românește

1 decembrie - Sala Mare

Magazinul de papusi

3 decembrie - Sala Mare

Lacul Lebedelor

4 decembrie - Sala Mare

Nunta lui Figaro

5 decembrie - Sala Mare

TOSCA

6 decembrie - Sala Mare

La Traviata

7 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

11 decembrie - Sala Mare

Samson și Dalila

12 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

13 decembrie - Sala Mare

Trubadurul

14 decembrie - Sala Mare

Carmen

15 decembrie - Sala Mare

La Traviata

27 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

29 decembrie - Sala Mare