Corsarul

Corsarul

ONB, OPERA NATIONALA BUCURESTI

Sala Mare ONB, Bd. Mihail Kogalniceanu 70-72, sect. 5, Bucuresti

17 noiembrie 18:30


Detalii eveniment

CORSARUL

COPIII SUB 6 ANI NU AU ACCES LA SPECTACOLELE OPEREI

Balet în trei acte de Adolphe Charles Adam
Libretul: Vasili Medvedev, după Jules Henri St. Georges și Joseph Mazilier

Durata:
19.00 – 21.30 (două pauze)

Despre

Dansul clasic este forma pură, chiar şi atunci când vine vorba de libretele acelea arhaice sau chiar naive, atmosfera de sărbătoare şi frumuseţea acestui stil sunt mereu prezente în spectacol. Publicul este încântat de puritatea şi fragilitatea baletului clasic, ca şi de uimitoarele calităţi ale dansatorilor din ultimii ani. Limbajul coregrafic este unul simplu şi usor de înţeles de către public. Toate aceste atribute sunt prezente şi în „Corsarul”, care are deja 150 de ani de când este jucat şi care a rămas pe gustul spectatorilor îndrăgostiţi de baletul classic.
Vasili Medvedev - coregraf

Invit cu cea mai mare plăcere publicul de toate vârstele să vină alături de noi, pentru că spectacolul se adresează deopotrivă atât celor mici, cât şi celor mari, iar dinamismul dansatorilor, simfonia culorilor şi muzica de cea mai bună calitate le vor oferi, cu siguranţă, tuturor tot atâtea motive de bucurie.
Ciprian Teodoraşcu - dirijor

Şoaptele mării

„Corsarul”, compus de Adolphe Charles Adam pe un libret de Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges - care, la rândul lui a fost inspirat, se pare, de poemul cu acelaşi nume al lui Lord Byron - este una dintre cele mai captivante lucrări de balet din istoria muzicii clasice. Palpitanta poveste a baletului îi are în centru pe Konrad, un pirat curajos, şi Medora, o frumoasă fată.

Prima coregrafie a baletului i-a aparținut lui Joseph Mazilier, care şi-a prezentat spectacolul la Opera din Paris în 1856, însă aproape toate producțiile ulterioare sunt derivate din cele patru montări semnate de Marius Petipa la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. Dacă prima variantă a spectacolului (1863) a fost gândită special pentru prim-balerina Maria Surovshchikova-Petipa, soția sa, ultima - şi cea mai reuşită, din 1899 - a fost creată pentru prim-balerina Pierina Legnani.

Sinopsis

Actul I

Piaţa unui bazar oriental din Adrianopole. Negustorii îşi etalează mărfurile colorate lângă târgul de sclave. În piaţă îşi face apariţia un grup de corsari conduşi de Konrad. Acesta o întâlneşte pe tânăra grecoaică Medora, ce se află sub tutela negustorului Isak Lankedem. Între cei doi se înfiripă o dragoste fulgerătoare. În acelaşi timp, în bazar, soseşte într-o litieră Seid Paşa, care vrea să cumpere sclave pentru haremul său. Ochii i se opresc asupra frumoasei Gülnara, dar până la urmă este cucerit de farmecul Medorei. Seid Paşa face un târg cu Lankedem, în urma căruia Medora şi Gülnara urmează să fie trimise în haremul său. Planurile îi sunt însă zădărnicite de Konrad, corsarii răpind-o pe Medora împreună cu celelalte sclave şi luând drumul mării spre insula corsarilor.

Actul al II-lea

Konrad şi Medora se află la refugiul piraţilor. Cei doi îndrăgostiţi sunt fericiţi, iar Medora îşi schimbă hainele cu cele de corsar, bucurându-se de libertate alături de iubitul său. Prietenul lui Konrad, Birbanto, aduce sclavele capturate şi pe Lankedem, care tremură de frică. Sclavele îl imploră pe Konrad să le elibereze. Acesta acceptă, la insistenţele Medorei, ceea ce îi nemulţumeşte pe Birbanto şi pe unii dintre corsari. Konrad repetă ordinul şi îl obligă pe Birbanto să se supună. Lankedem, care aude disputa corsarilor, se apropie de Birbanto şi îi sugerează un plan pentru recuperarea sclavelor şi a Medorei: el strecoară un somnifer în cupa de vin pe care i-o trimite lui Konrad. La scurt timp după ce acesta goleşte potirul, cade într-un somn adânc. Eforturile Medorei de a-şi trezi iubitul rămân fără succes. Deodată, câteva figuri mascate, înfricoşătoare îşi fac apariţia. Medora ia pumnalul lui Konrad şi încearcă să se apere, rănindu-l în toiul luptei pe conducătorul atacatorilor. În cele din urmă, este copleşită de forţa agresorilor şi este răpită.

Actul al III-lea

În palatul lui, Seid Paşa se bucură de compania frumoasei Gülnara. La un moment dat, apar Lankedem şi Medora. Seid-Paşa este fericit, la fel şi Gülnara care se bucură să îşi revadă prietena. Câţiva pelerini se opresc la palat în drumul lor spre Mecca şi cer găzduire. Seid-Paşa nu numai că acceptă, dar îi şi invită pe oaspeţi la o serbare în grădina palatului. În acest timp, Konrad îşi dezvăluie identitatea Medorei, abandonându-şi veşmântul. Oaspeţii se dovedesc a fi corsarii, care au venit să o salveze pe Medora. Aceştia fac o ambuscadă, în urma căreia Seid-Paşa fuge din palat. Gülnara îl roagă pe Konrad să o apere de Birbanto, care o urmărea. Medora îl recunoaşte pe Birbanto după rana pe care i-o făcuse pe când se luptase cu el şi îi spune lui Konrad despre trădarea acestuia. Birbanto încearcă să-l omoare pe Konrad, dar este învins. Corsarii pleacă mai departe în căutarea unor noi aventuri. Dintr-o dată începe furtuna, corabia lor se izbeşte de o stâncă şi dispare în adâncuri. După ce natura se linişteşte şi marea se calmează, pe o stâncă, în lumina lunii, se văd două siluete îmbrăţişate. Sunt Medora şi Konrad.

Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

ONB

Trubadurul

18 octombrie - Sala Mare

Te iubesc, Kalinka!

19 octombrie - Foaier

Frumoasa din pădurea adormită

19 octombrie - Sala Mare

TOSCA

20 octombrie - Sala Mare

Carmen

23 octombrie - Sala Mare

Don Giovanni

25 octombrie - Sala Mare

Faust

26 octombrie - Sala Mare

Otello

27 octombrie - Sala Mare

Mediterranea

28 octombrie - Sala Mare ONB

Lacul Lebedelor

30 octombrie - Sala Mare

Turandot

31 octombrie - Sala Mare

Aida

1 noiembrie - Sala Mare

Il Barbiere Di Siviglia

3 noiembrie - Sala Mare

Il Barbiere Di Siviglia

6 noiembrie - Sala Mare

Nabucco

8 noiembrie - Sala Mare

Don Carlo

9 noiembrie - Sala Mare

Lacul Lebedelor

10 noiembrie - Sala Mare

Frumoasa din pădurea adormită

13 noiembrie - Sala Mare

EVGHENI ONEGHIN

14 noiembrie - Sala Mare ONB

Nunta lui Figaro

15 noiembrie - Sala Mare ONB

Opera la matineu. Cafea si muzica

16 noiembrie - Foaier

La Traviata

20 noiembrie - Sala Mare

Don Giovanni

21 noiembrie - Sala Mare ONB

Samson și Dalila

22 noiembrie - Sala Mare

La Bohème (Boema)

23 noiembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

24 noiembrie - Sala Mare

Cavalleria Rusticana - Pagliacci

27 noiembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

29 noiembrie - Sala Mare

O scrisoare pierdută

30 noiembrie - Sala Mare

Românește

1 decembrie - Sala Mare

Magazinul de papusi

3 decembrie - Sala Mare

Lacul Lebedelor

4 decembrie - Sala Mare

Nunta lui Figaro

5 decembrie - Sala Mare

TOSCA

6 decembrie - Sala Mare

La Traviata

7 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

11 decembrie - Sala Mare

Samson și Dalila

12 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

13 decembrie - Sala Mare

Trubadurul

14 decembrie - Sala Mare

Carmen

15 decembrie - Sala Mare

La Traviata

27 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

29 decembrie - Sala Mare