Carmen

Carmen

ONB, OPERA NATIONALA BUCURESTI

Sala Mare, Bd. Mihail Kogalniceanu 70-72, sect. 5, Bucuresti

15 decembrie 18:30
23 februarie 18:30
19 martie 18:30


Detalii eveniment

Operă în patru acte de Georges Bizet

Libretul de Henri Meilhac şi Ludovic Halévy, după o nuvelă de Prosper Mérimée

Spectacol în limba franceză, cu titrare în limba română

Durata:
18.30 – 22.00 (trei pauze)

Regia: Marina Emandi Tiron
Scenografia: Cătălin I. Arbore
Coregrafia: Alexa Mezincescu
Maestru de cor: Stelian Olariu
Maestru cor de copii: Smaranda Morgovan

Asistent de coregrafie: Mirela Simniceanu

Despre spectacol:

Doresc ca spectacolul pe care îl montez să se adreseze în egală măsură sufletului şi simţurilor spectatorului. Să fie un spectacol tumultuos ca o coridă, să aibă sunetele, culorile şi mirosul violent al coridei, unde parfumurile grele şi dulci ale florilor meridionale se împletesc cu cel proaspăt-picant al citricelor şi unde aromele mirodeniilor se suprapun peste izul de sânge şi sudoare animală, totul amestecat şi purtat de vântul evantaielor. Un miros de dragoste, libertate şi moarte, coordonatele esenţiale ale existenţei noastre.
Marina Emandi Tiron - regizor

Temperamente înflăcărate

Premiera din 1875, de la Opera Comică din Paris, a operei „Carmen” - ultima lucrare a lui Georges Bizet - nu i-a convins pe criticii muzicali, care, în majoritate, au considerat-o un fiasco. Cu toate acestea, popularitatea ei a crescut covârşitor după moartea compozitorului (a murit la doar câteva luni de la premieră), astăzi fiind una dintre cele mai îndrăgite drame cu muzică din epoca romantică. Inspirată de cel de-al treilea capitol al nuvelei cu acelaşi titlu, publicată în 1845 de Prosper Mérimée, „Carmen” îşi are acţiunea în Spania - ţara temperamentelor înflăcărate, dar şi a unor înverşunate oprimări religioase şi politice - pe fundalul căreia se desfăşoară povestea lui Don José, un soldat naiv, şi a lui Carmen, o frumoasă ţigancă de care acesta se lasă sedus. Pentru că opera „Carmen” portretizează viaţa spaniolă, cu fărădelegile şi imoralităţile ei, prin aceasta - dar şi prin faptul că prezintă moartea tragică a personajului principal - lucrarea lui Bizet aduce o nouă viziune în opera franceză. Unii critici au considerat-o ulterior ca fiind chiar un punct de legătură între tradiţia operei comice franceze şi verismul din opera italiană a secolului al XIX-lea.

Printre nenumăratele puneri în scenă ale operei „Carmen” se regăsesc şi montările de la Bucureşti, realizate la doar 10 ani de la premiera mondială de la Paris, de către promotori ai genului liric în România precum George Stephănescu, Eduard Wachmann şi Constantin Stănescu Cerna.

Sinopsis

Actul I

O piaţă din Sevilla. Câţiva soldaţi de la cazarma vecină privesc forfota din piaţă. Apare Micaela, o tânără ţărancă navareză, întrebând de consăteanul ei, caporalul Don José. Acesta urmează să sosească iar soldaţii insistă să îl aştepte împreună cu ei. Micaela, sfioasă, se retrage, promiţând că va reveni. Semnale de trompetă anunţă schimbarea gărzii. Sosesc soldaţii şi printre ei Don José, care află despre vizita Micaelei.
Clopotul fabricii de ţigări sună şi lucrătoarele ies în pauză. În jurul lor se adună curtezanii. Cea mai iubită este Carmen. Cochetă, înconjurată de bărbaţi, ea dansează ostentativ, lansând în câteva cuplete concepţia ei despre dragoste: un capriciu, o joacă, vine şi trece ca o pasăre în zbor (Habanera). Intrigată că Don José este singurul care nu-i acordă atenţie, ea încearcă să-l ademenească şi, reintrând în fabrică, îi aruncă o floare la picioare. Impresionat de gestul ei provocator, el păstrează floarea.

Soseşte Micaela, care îi aduce o scrisoare de acasă: mama sa îl sfătuieşte să se întoarcă în sat şi să se însoare cu Micaela (duetul „Parle-moi de ma mère” - Vorbeşte-mi despre mama). Se aud ţipete: o încăierare între lucrătoare. Ele năvălesc în scenă, cu greu stăpânite de soldaţi. Locotenentul Zuniga îl trimite pe José să restabilească liniştea. El o aduce în scenă pe Carmen, acuzată că a stârnit incidentul. La întrebările lui Zuniga, ea nu răspunde, fredonând insolent. Carmen va merge la închisoare, iar Don José va trebui să o conducă acolo. Rămaşi singuri, ea reuşeşte să-l seducă, convingându-l să o lase să fugă şi promiţându-i dragostea ei. Ea îi dă întâlnire la taverna lui Lillas Pastia (aria „Seguidilla”). Când pornesc spre închisoare, se creează confuzie şi Don José o ajută să fugă.

Actul al II-lea

În taverna lui Lillas Pastia, Carmen şi prietenele ei stau la mese cu câţiva militari, printre care şi Zuniga, de la care află că Don José tocmai a fost eliberat din arest. Intră cortegiul faimosului toreador Escamillo, primit cu ovaţii. El o curtează pe Carmen, dar ea îl respinge. Toată lumea pleacă, Zuniga spunând că va reveni. Taverna se închide, iar prietenii contrabandişti, Le Dancaire şi Le Remendado, cer concursul celor trei fete (Carmen, Frasquita şi Mercedes) pentru a aduce un transport de marfă (cvintetul „Nous avons en tête une affaire” - Plănuim o afacere). Carmen refuză, sub pretextul că este îndrăgostită şi îl aşteaptă pe Don José, care a impresionat-o prin faptul că a fost în închisoare din cauza ei. Cei doi contrabandişti o îndeamnă să-l atragă şi pe el în expediţia lor. De altfel, vocea lui tocmai se aude.

Carmen îl primeşte cu bucurie şi, în onoarea lui, va dansa numai pentru el. Carmen începe dansul, însoţit de castaniete, sub privirea fascinată a lui José. În depărtare se aud trompetele, sunând retragerea. Don José trebuie să se întoarcă la cazarmă, dar Carmen, enervată, îl ironizează pentru supunerea lui, îl acuză că n-o iubeşte şi îl goneşte. El nu poate pleca până nu-i mărturiseşte iubirea lui puternică (aria „La fleur que tu m'avais jetée” - Floarea pe care mi-ai aruncat-o). Carmen profită de şovăiala lui pentru a-l determina să plece cu prietenii ei în munţi, lăudând farmecul vieţii libere împreună cu ea. José, sfâşiat între pasiune şi onoarea de soldat, are puterea să se rupă de vrajă şi pleacă grăbit. În uşă se ciocneşte de Zuniga, care se întorsese pentru Carmen. Acesta îi ordonă să plece, el refuză, amândoi scot săbiile şi doar intervenţia contrabandiştilor îi desparte. Zuniga este dus afară, iar Don José îşi dă seama că nu mai are cale de întoarcere, trebuie să dezerteze.

Actul al III-lea

În munţi, noaptea, contrabandiştii, încărcaţi cu marfă, fac un popas. Corul cântă despre pericolele vieţii hoinare. Carmen şi Don José se ceartă: ea s-a săturat de gelozia şi tirania lui; el e frustrat şi o ameninţă cu moartea dacă îl va trăda. Mercedes şi Frasquita îşi dau în cărţi. Carmen li se alătură. Cele două fete îşi prezic viitorul după gustul lor: una - fericire în dragoste, cealaltă - bogăţie. Când Carmen întinde cărţile, tonul muzicii se schimbă - se aude tema destinului: „La mort... toujours la mort” - Moartea... mereu moartea, repetă ea înfricoşată şi apoi intonează, cu resemnare în faţa sorţii în care crede, cantilena „En vain pour éviter les réponses amères” - Degeaba evit răspunsurile amare.
Caravana porneşte spre oraş, iar femeile trebuie să le distragă atenţia vameşilor, spre supărarea lui Don José, care rămâne să păzească marfa. Apare Micaela, în căutarea lui José (aria „Je dis que rien ne m'épouvante” - Eu spun că nimic nu mă sperie). La auzul unui foc de armă, ea se ascunde. Este toreadorul care, aflându-se în drum spre Sevilla şi cunoscând ascunzătoarea contrabandiştilor, s-a oprit să o vadă pe Carmen, de care este îndrăgostit. La auzul acestui nume, Don José, recunoscând în toreador pe rivalul care i-a furat inima iubitei, îl provoacă la o luptă pe viaţă şi pe moarte. Când toreadorul este în pericol, Carmen şi prietenii ei intervin şi-l salvează. El îi invită pe toţi la coridă, în timp ce Don José abia poate fi stăpânit să nu o lovească pe Carmen. Toţi se pregătesc de plecare, când Micaela este descoperită. Ea încearcă să-l convingă pe José să se întoarcă acasă. La refuzul lui, îi mărturiseşte că mama sa este pe moarte. José pleacă împreună cu Micaela, aruncând o ultimă ameninţare. În depărtare se aude cântecul nepăsător al toreadorului.

Actul al IV-lea

În faţa arenei din Sevilla e atmosferă de sărbătoare populară: dansuri, defilarea matadorilor, îmbulzeala veselă dinaintea coridei. Escamillo apare în uralele mulţimii. La braţul lui, Carmen, radioasă (duetul „Si tu m'aimes, Carmen” - Dacă tu mă iubeşti, Carmen). Frasquita o previne pe Carmen că se apropie Don José, dar ea nu se teme şi chiar îl aşteaptă. După ce toată lumea a intrat în arenă, faţă în faţă cu fostul său iubit, ea îl înfruntă. Don José o imploră să revină la el, dar refuzul este categoric. Îl lasă să-şi consume în gol rugăminţile, argumentele. Din arenă se aud ecourile luptei. Carmen, exasperată de insistenţa lui, îi aruncă în faţă inelul pe care acesta i-l dăruise. Se aud din nou strigăte de victorie şi Carmen se repede spre intrarea în arenă. Realizând că a pierdut-o definitiv, José, mânat de o furie oarbă, o înjunghie. Mulţimea veselă iese din arenă pe ultima replică a lui Don José, prăbuşit: „Vous pouvez m'arréter... c'est moi qui l'ai tuée! Ah! Carmen! ma Carmen adorée!” - „Puteţi să mă arestaţi... Eu sunt cel care a omorât-o! Ah, Carmen, Carmen a mea!”.

COPIII SUB 6 ANI NU AU ACCES LA SPECTACOLELE OPEREI

Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

ONB

Frumoasa din pădurea adormită

13 noiembrie - Sala Mare

EVGHENI ONEGHIN

14 noiembrie - Sala Mare ONB

Nunta lui Figaro

15 noiembrie - Sala Mare ONB

Opera la matineu. Cafea si muzica

16 noiembrie - Foaier

Corsarul

17 noiembrie - Sala Mare ONB

La Traviata

20 noiembrie - Sala Mare

Don Giovanni

21 noiembrie - Sala Mare ONB

Samson și Dalila

22 noiembrie - Sala Mare

La Bohème (Boema)

23 noiembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

24 noiembrie - Sala Mare

Cavalleria Rusticana - Pagliacci

27 noiembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

29 noiembrie - Sala Mare

O scrisoare pierdută

30 noiembrie - Sala Mare

Românește

1 decembrie - Sala Mare

Magazinul de papusi

3 decembrie - Sala Mare

Lacul Lebedelor

4 decembrie - Sala Mare

Nunta lui Figaro

5 decembrie - Sala Mare

TOSCA

6 decembrie - Sala Mare

La Traviata

7 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

11 decembrie - Sala Mare

Samson și Dalila

12 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

13 decembrie - Sala Mare

Trubadurul

14 decembrie - Sala Mare

Carmen

15 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

19 decembrie - Sala Mare

CRACIUNUL COPIILOR

20 decembrie - Foaier

La Bohème (Boema)

21 decembrie - Sala Mare

CRACIUNUL COPIILOR

22 decembrie - Foaier

La Traviata

27 decembrie - Sala Mare

Don Giovanni

28 decembrie - Sala Mare ONB

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

29 decembrie - Sala Mare

La Bohème (Boema)

5 ianuarie - Sala Mare

MADAMA BUTTERFLY

8 ianuarie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

9 ianuarie - Sala Mare

Nabucco

10 ianuarie - Sala Mare

Faust

11 ianuarie - Sala Mare

Don Giovanni

12 ianuarie - Sala Mare ONB

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

15 ianuarie - Sala Mare

Nunta lui Figaro

16 ianuarie - Sala Mare

Trubadurul

17 ianuarie - Sala Mare

Cavalleria Rusticana - Pagliacci

19 ianuarie - Sala Mare

Romeo şi Julieta

22 ianuarie - Sala Mare ONB

La Traviata

24 ianuarie - Sala Mare

Aida

25 ianuarie - Sala Mare

Flautul fermecat

26 ianuarie - Foaier

Corsarul

26 ianuarie - Sala Mare ONB

Samson și Dalila

29 ianuarie - Sala Mare

TOSCA

30 ianuarie - Sala Mare

Lacul Lebedelor

1 februarie - Sala Mare

MADAMA BUTTERFLY

2 februarie - Sala Mare

Turandot - Premieră

13 februarie - Sala Mare ONB

Turandot - Premieră

14 februarie - Sala Mare ONB

Corsarul

15 februarie - Sala Mare ONB

Turandot - Premieră

16 februarie - Sala Mare ONB

La Traviata

20 februarie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

21 februarie - Sala Mare

Otello

22 februarie - Sala Mare

Carmen

23 februarie - Sala Mare

Romeo şi Julieta

26 februarie - Sala Mare ONB

Nunta lui Figaro

27 februarie - Sala Mare

EVGHENI ONEGHIN

28 februarie - Sala Mare ONB

Don Carlo

29 februarie - Sala Mare

Frumoasa din pădurea adormită

1 martie - Sala Mare

Turandot

4 martie - Sala Mare

Cavalleria Rusticana - Pagliacci

5 martie - Sala Mare

Motanul Incaltat

8 martie - Sala Mare ONB

L'Elisir d'Amore

8 martie - Sala Mare ONB

Rigoletto

13 martie - Sala Mare ONB

Rigoletto

14 martie - Sala Mare ONB

Corsarul

18 martie - Sala Mare ONB

Carmen

19 martie - Sala Mare

Trubadurul

20 martie - Sala Mare

Nunta lui Figaro

21 martie - Sala Mare

Lacul Lebedelor

22 martie - Sala Mare

Bal mascat

25 martie - Sala Mare ONB

Nabucco

26 martie - Sala Mare

Samson și Dalila

28 martie - Sala Mare

TOSCA

29 martie - Sala Mare