TOSCA

ONB, OPERA NATIONALA BUCURESTI

Sala Mare, Bd. Mihail Kogalniceanu 70-72, sect. 5, Bucuresti

29 mai 18:30
5 iunie 18:30
27 iunie 18:30


Detalii eveniment

Operă în trei acte de Giacomo Puccini
Libretul: Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa după Victorien Sardou

* Producţie preluată de la Volksoper din Viena, 2008

„S-a spus despre Puccini că a fost un extrem de sensibil şi profund cunoscător al personalităţii feminine, situată adesea în centrul operelor sale. De la pasiune şi vulnerabilitate (Manon Lescaut), la ardoare şi violenţă sentimentală (Tosca), de la sublimul sacrificiului din iubire (Cio-Cio-San), la insolenţa unei aventuriere (Minnie), de la destinul sentimentului înăbuşit (Giorgetta) la acceptarea necondiţionată a destinului (Sora Angelica), la variantele feminităţii pe scara vârstelor (în opera „Gianni Schicchi”) până la spectaculara opoziţie între iubire şi cruzime (Turandot). Într-adevăr, asemenea portrete ale feminităţii şi-au găsit locul în viaţa interpretelor şi a publicului, cu egale şanse de perpetuă rememorare”.

Grigore Constantinescu - muzicolog

Iubire blestemată

Poveste tragică de iubire ce se derulează sub semnul unui realism pe care mulţi l-au asemănat cu cel din teatrul lui Pirandello, „Tosca” de Puccini, a fost creată după ce compozitorul a văzut, în 1889, montarea piesei francezului Victorien Sardou, „La Tosca”, pe care acesta o dedicase actriţei Sarah Bernhardt. Impresionat de subiect (acţiunea fiind plasată în 1800, la Roma), de detaliile istorice şi politice, dar şi de finalul brutal (toate personajele principale pier în urma unor morţi violente), Puccini a transpus piesa lui Sardou folosind libretul scris de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa.

„O operă de care am nevoie”, după cum o numea el, „Tosca” a fost considerată de către mulţi critici şi compozitori - la premiera din 1900, de la Teatrul Costanzi, din Roma - drept şocantă şi dezgustătoare. Publicul în schimb a adorat-o. Muzica inconfundabilă a lui Puccini, personajele extrem de bine conturate, perfecta legătură dintre acţiunea de pe scenă şi realitatea istorică, impresionanta scenografie a lui Adolfo Hohenstein bazată pe o solidă documentaţie istorică, vocea incredibilă a solistei Hariclea Darclée i-au adus operei „Tosca” un succes covârşitor, aceasta devenind, din acel moment, una dintre cele mai cântate şi apreciate opere din lume.

Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

ONB

Don Carlo

23 mai - Sala Mare

Carmen

25 mai - Sala Mare

Nunta lui Figaro

26 mai - Sala Mare

TOSCA

29 mai - Sala Mare

Lacul Lebedelor

30 mai - Sala Mare

Aida

31 mai - Sala Mare

Magazinul de papusi

1 iunie - Sala Mare

TOSCA

5 iunie - Sala Mare

Frumoasa din pădurea adormită

6 iunie - Sala Mare

Turandot

7 iunie - Sala Mare

Otello

8 iunie - Sala Mare

Don Quijote

13 iunie - Sala Mare

La Traviata

14 iunie - Sala Mare

S-au furat...poveștile

15 iunie - Sala Mare

Trubadurul - Premieră

22 iunie - Sala Mare

Trubadurul - Premieră

23 iunie - Sala Mare

Trubadurul - Premieră

26 iunie - Sala Mare

Bal mascat

28 iunie - Sala Mare

Carmen

30 iunie - Sala Mare