MADAMA BUTTERFLY

ONB, OPERA NATIONALA BUCURESTI

Sala Mare, Bd. Mihail Kogalniceanu 70-72, sect. 5, Bucuresti

11 mai 18:30


Detalii eveniment

Operă în trei acte de Giacomo Puccini
Libretul: Luigi Illica și Giuseppe Giacosa

Spectacol în limba italiană, cu titrare în limba română

Durata:
19.00 – 21.40 (o pauză)

COPIII SUB 6 ANI NU AU ACCES LA SPECTACOLELE OPEREI

Despre

Nu sunt făcut pentru acţiuni eroice. Iubesc fiinţele care au o inimă ca şi a noastră, care sunt făcute din speranţe şi iluzii, care au tresăriri de bucurie şi orele lor de melancolie, care plâng fără să urle şi suferă cu o amărăciune interiorizată.
Giacomo Puccini

Cu aripile larg întinse

Simbol al iubirii sacrificate de indiferenţă şi egoism, „Madama Butterfly” de Puccini - ce aduce în atenţie emoţionanta poveste de dragoste dintre gheişa Cio-Cio-San şi americanul pe nume Pinkerton - a fost inspirată de povestirea „Madame Butterfly”, a americanului John Luther Long, precum şi de romanul cvasi-autobiografic al francezului Pierre Loti, „Madame Chrysanthème”. Înainte de a ajunge, însă, să cunoască cele două surse amintite, Puccini a văzut, la Londra, în 1900, piesa de teatru adaptată de David Belasco după povestirea lui Long. Puternic impresionat, compozitorul avea să se întoarcă în Italia şi să înceapă documentaţia pe această temă - copiază şi studiază melodii din publicaţii ce conţineau transcrieri de cântece japoneze -, intenţia lui fiind aceea de a surprinde cât mai bine trăsăturile culturii japoneze dar şi de a caracteriza, din punct de vedere muzical, protagoniştii operei. Momentul nunţii dintre Pinkerton şi Cio-Cio-San este acompaniat de imnul japonez „Kimi ga yo”, iar specialişti în cultura japoneză, precum Kimiyo Powils-Okano, recunosc în opera lui Puccini cel puţin alte 10 melodii din muzica japoneză. 

Amestec de realitate şi ficţiune, „Madama Butterfly” - pentru care Puccini a scris nu mai puţin de cinci variante, dintre care prima în 1904, iar ultima în 1907 - a devenit în timp nu doar una dintre cele mai triste poveşti de dragoste din lume, ci şi un mit arhetipal al legăturii dintre Orient şi Occident.

Sinopsis

Actul I

La Nagasaki, într-o casă de pe colină, se serbează căsătoria japonezei Cio-Cio-San (Madama Butterfly) cu ofiţerul american Pinkerton. Consulul Sharpless îi atrage atenţia că tânăra mireasă ia în serios căsătoria, care pentru Pinkerton este doar amuzament. Într-adevăr, atunci când rudele o repudiază pentru această legătură, tânăra găseşte în iubirea lui Pinkerton o consolare care nu seamănă cu o simplă joacă.

Actul al II-lea

Au trecut trei ani de aşteptare, dar Butterfly tot mai speră că Pinkerton se va întoarce, crescându-şi fiul şi refuzând orice propunere de a se recăsători. Ea are încredere în jurământul de dragoste şi nu înţelege sfaturile consulului Statelor Unite, care are misiunea de a-i anunţa întoarcerea lui Pinkerton, recăsătorit, pentru a-şi lua doar fiul. 

Actul al III-lea

După o noapte de veghe, Butterfly adoarme în zori. La auzul semnalului de intrare în port a navei, Butterfly se pregăteşte să-şi primească soţul. Pinkerton soseşte împreună cu Consulul şi cu Kate, soţia sa americană, şi îi spune cameristei Suzuki scopul vizitei lor. Suzuki îşi dă seama că sfârşitul tinerei stăpâne a sosit. Butterfly suportă vestea cu mult curaj, dar cere ca Pinkerton să vină să-şi ia copilul. În timp ce micuţul îşi aşteaptă tatăl, Butterfly se sinucide, auzindu-şi pentru ultima oară numele strigat de Pinkerton, care urcă în goană colina.

Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

ONB

Cavalleria Rusticana - Pagliacci

25 aprilie - Sala Mare

TOSCA

4 mai - Sala Mare

Poveste cu dor de lumină

5 mai - Foaier

Tango. Radio and Juliet

5 mai - Sala Mare

La Traviata

8 mai - Sala Mare

Otello

10 mai - Sala Mare

Don Carlo

23 mai - Sala Mare

Carmen

25 mai - Sala Mare

Nunta lui Figaro

26 mai - Sala Mare

TOSCA

29 mai - Sala Mare

Lacul Lebedelor

30 mai - Sala Mare

Aida

31 mai - Sala Mare

Magazinul de papusi

1 iunie - Sala Mare

TOSCA

5 iunie - Sala Mare

Frumoasa din pădurea adormită

6 iunie - Sala Mare

Turandot

7 iunie - Sala Mare

Otello

8 iunie - Sala Mare

Seara tinerilor coregrafi

13 iunie - Sala Mare

La Traviata

14 iunie - Sala Mare

S-au furat...poveștile

15 iunie - Sala Mare

Trubadurul - Premieră

22 iunie - Sala Mare

Trubadurul - Premieră

23 iunie - Sala Mare

Trubadurul - Premieră

26 iunie - Sala Mare

TOSCA

27 iunie - Sala Mare

Bal mascat

28 iunie - Sala Mare

Carmen

30 iunie - Sala Mare