Nunta lui Figaro

ONB, OPERA NATIONALA BUCURESTI

Sala Mare, Bd. Mihail Kogalniceanu 70-72, sect. 5, Bucuresti


Detalii eveniment

Nunta lui Figaro (Le nozze di Figaro)

Wolfgang Amadeus Mozart

COPIII SUB 6 ANI NU AU ACCES LA SPECTACOLELE OPEREI 

Libretul Lorenzo da Ponte (după o piesă de Pierre Beaumarchais)

Durata: 3h 40 min, Pauze: 1
Limba Italiană Supratitrat: DA
Premieră: 1 decembrie 2006 / Premiera mondială: 1 mai 1786, Burgtheater din Viena

 

Regia Alexander Rădulescu
Scenografia Adriana Urmuzescu
Maestru de cor Daniel Jinga
Asistent de regie Ştefan Neagrău
 
Durata estimată a spectacolului:3 ore 40 min 
  • ACT I și II 100 min / Pauză 20 min / ACT III și IV 100 min
 
Distribuție 22.11.2018

Dirijor: Ciprian Teodorașcu

Figaro: Ion Dimieru
Susanna: Marta Sandu
Contesa: Oana Andra
Contele Almaviva: Adrian Mărcan
Cherubino: Mihaela Ișpan
Don Bartolo: Iustinian Zetea
Marcellina: Sidonia Nica
Don Basilio: Lucian Corchiş
Barbarina: Mădălina Barbu – debut
Antonio: Dan Indricău

Cu participarea Orchestrei și Corului Operei Naționale București

* Instituția își rezervă dreptul de a aduce modificări în distribuțiile spectacolelor în cazul în care situația le impune.


Sinopsis

Actul I
În castelul de lângă Sevilla al contelui Almaviva, Figaro, valetul contelui, măsoară încăperea în care va locui după nuntă, cu Susanna, logodnica lui. Susanna îi destăinuie logodnicului intenţiile amoroase ale stăpânului, care o urmăreşte cu insistenţă din apartamentul aflat în vecinătatea camerei lor. Figaro hotărăşte să-l împiedice pe stăpânul său să se atingă de iubita lui.

Doctorul Bartolo şi Marcellina, sosiţi de la Sevilla, vin să-i ceară înapoi lui Figaro banii împrumutaţi, în urma promisiunii de a o lua în căsătorie. Văzând-o pe Susanna, Cherubino – adolescentul mereu îndrăgostit – vrea să profite de moment pentru a o cuceri, dar sosirea neaşteptată a contelui îl determină să se ascundă. Din ascunzătoare, el aude zadarnicele rugăminţi ale contelui de a obţine o întâlnire din partea Susannei. Apariţia lui Don Basilio îl obligă pe conte să se ascundă, în timp ce Cherubino este protejat de Susanna.

Sfaturile pe care Don Basilio le dă Susannei, îndemnând-o să îl accepte pe conte, dar şi ceea ce îi spune despre dragostea pajului Cherubino pentru contesă, îl scot din ascunzătoare pe Almaviva, care, descoperindu-l pe Cherubino, îl ameninţă cu izgonirea.

Intrarea lui Figaro amână pentru câtva timp răzbunarea contelui. Figaro vrea să obţină aprobarea acestuia pentru căsătorie. Contele amână răspunsul şi, pentru a evita scandalul, îl numeşte pe Cherubino ofiţer în regimentul său, ordonându-i să plece cât mai curând la Sevilla.


Actul al II-lea
Singură în camera ei, contesa este cuprinsă de tristeţe, gândindu-se la indiferenţa soţului ei. Susanna îi povesteşte despre încercările contelui de a o cuceri, accentuându-i astfel întristarea. Figaro le dezvăluie planul său de a-l sili pe conte să-şi dea consimţământul la căsătoria sa cu Susanna. Pentru aceasta, el face să-i parvină contelui, prin Basilio, un bilet anonim, prin care îl informează despre o întâlnire amoroasă a contesei. Susanna îi trimite şi ea vorbă contelui că-l aşteaptă în grădină. Soseşte şi Cherubino travestit în hainele Susannei. Intrarea contelui îl face însă pe acesta să fugă în camera alăturată.

În ciuda refuzului contesei, Almaviva reuşeşte să pătrundă în camera în care se ascunsese Cherubino, dar o găseşte pe Susanna, care între timp îi luase pajului locul. Femeile îl conving pe conte că au vrut să-i facă o farsă pentru a-l lecui de gelozie, iar el îşi cere iertare.

Figaro soseşte împreună cu grădinarul Antonio, care se plânge că i-a fost stricat un ghiveci cu flori, bănuindu-l pentru aceasta pe Cherubino. Figaro le spune că el este vinovatul, dar grădinarul le arată brevetul de ofiţer pe care-l pierduse pajul. Sosesc Marcellina, Bartolo şi Basilio, care îl caută pe Figaro pentru a-l obliga să-şi respecte angajamentul: banii înapoi sau căsătoria. Contele intervine şi anunţă că va judeca el această cauză.


Actul al III-lea
Agitat, contele meditează la tot ce se întâmplase până atunci. Contesa şi Susanna pun la cale întâlnirea nocturnă din grădină, la care însă, în locul Susannei, se va duce contesa. Rosina se îndepărtează, iar Susanna îl asigură pe conte că întâlnirea din grădină va avea loc, aşa cum au stabilit.

La apariţia lui Figaro, Susanna îi şopteşte logodnicului ei că procesul cu Marcellina este ca şi câştigat. Aceste cuvinte sunt însă auzite de conte, care, dându-şi seama că i se pregăteşte o farsă, se hotărăşte, drept răzbunare, să împiedice cu orice preţ căsătoria valetului său cu Susanna. Don Basilio îl anunţă pe Figaro despre cele hotărâte: Figaro va plăti suma de bani datorată sau o va lua de soţie pe Marcellina. Figaro susţine că, fiind de origine nobilă, nu poate încheia o căsătorie fără consimţământul părinţilor. În încercarea sa de a da amănunte despre împrejurările în care a fost răpit de mic copil de lângă părinţi, doctorul Bartolo şi Marcellina îl recunosc în persoana sa pe fiul lor nelegitim şi astfel Figaro este salvat. Se hotărăsc cele două nunţi, a lui Bartolo cu Marcellina şi a lui Figaro cu Susanna.

Contesa îi dictează Susannei o scrisoare destinată contelui, prin care camerista stabileşte locul întâlnirii. Ele închid scrisoarea cu un ac menit să fie restituit Susannei în cazul în care contele primeşte invitaţia.

Se apropie şi Barbarina, fiica grădinarului Antonio şi, totodată Cherubino, travestit în femeie. Antonio îl recunoaşte pe paj, iar contele îl ameninţă că va fi aspru pedepsit. Intervenţia Barbarinei îl salvează pe Cherubino de pedeapsă. Sunetele unui marş şi apariţia celor două perechi (Bartolo – Marcellina şi Figaro – Susanna) anunţă începerea ceremoniilor de nuntă. În timpul dansului, Susanna îi strecoară contelui biletul.


Actul al IV-lea
Barbarina a pierdut acul cu care a fost sigilat biletul cameristei iar acum îl caută. Întâlnindu-i pe Figaro şi pe mama lui, Marcellina, aceasta le povesteşte totul, astfel că bănuiala lui Figaro despre necredinţa Susannei pare a fi întemeiată. El pleacă furios pentru a o surprinde cu presupusul ei iubit.Figaro se ascunde, aşteptând. Însoţite de Marcellina, sosesc Contesa şi Susanna, care şi-au schimbat între ele rochiile.

În grădină vine şi Cherubino şi, văzând-o pe Contesă în rochia Susannei o confundă cu camerista şi vrea s-o sărute. Întâlnindu-se cu cea pe care o crede Susanna, contele îi mărturiseşte înflăcăratul său amor soţiei sale. Scena este întreruptă de venirea lui Figaro care, dorind să se răzbune pe conte, îi declară dragoste Susannei, pe care o ia drept Contesa. Susanna îl pălmuieşte, dar Figaro o linişteşte, spunându-i că a recunoscut-o de la început dar a vrut să stârnească gelozia Contelui.

Acesta, reîntors pentru a o căuta pe Susanna, îi surprinde împreună pe Figaro şi pe presupusa lui soţie. La lumina torţelor se clarifică toată încurcătura, iar contele le cere iertare tuturor.

Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

ONB

Magazinul de papusi

12 decembrie - Sala Mare

Otello

13 decembrie - Sala Mare

Nabucco

15 decembrie - Sala Mare

Românește

16 decembrie - Foaier

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

16 decembrie - Sala Mare

Rigoletto

21 decembrie - Sala Mare

Concert de Crăciun

23 decembrie - Sala Mare

Concert de Crăciun

27 decembrie - Sala Mare

La Traviata

28 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

29 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

30 decembrie - Sala Mare

Aida

5 ianuarie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

6 ianuarie - Sala Mare

Cavalleria Rusticana - Pagliacci

9 ianuarie - Sala Mare

Nabucco

10 ianuarie - Sala Mare

BAIADERA

12 ianuarie - Sala Mare

Don Carlo

13 ianuarie - Sala Mare

Faust

17 ianuarie - Sala Mare

Lacul Lebedelor

19 ianuarie - Sala Mare

La Bohème (Boema)

20 ianuarie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

23 ianuarie - Sala Mare

MADAMA BUTTERFLY

24 ianuarie - Sala Mare

Flautul fermecat

26 ianuarie - Foaier

Mozart și Salieri

26 ianuarie - Foaier

Cosi fan tutte

27 ianuarie - Sala Mare

Romeo şi Julieta

30 ianuarie - Sala Mare

Bal mascat

1 februarie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

3 februarie - Sala Mare

La Traviata

6 februarie - Sala Mare

Nabucco

7 februarie - Sala Mare

Motanul Incaltat

9 februarie - Sala Mare

BAIADERA

9 februarie - Sala Mare

Tosca - Premieră

16 februarie - Sala Mare

Tosca - Premieră

17 februarie - Sala Mare

TOSCA

20 februarie - Sala Mare

TOSCA

21 februarie - Sala Mare

Otello

22 februarie - Sala Mare

Frumoasa din pădurea adormită

23 februarie - Sala Mare

L'Elisir d'Amore

24 februarie - Sala Mare

Falstaff

28 februarie - Sala Mare

Falstaff

2 martie - Sala Mare

Lacul Lebedelor

6 martie - Sala Mare

La Traviata

8 martie - Sala Mare

Turandot

10 martie - Sala Mare

Romeo şi Julieta

13 martie - Sala Mare

Nabucco

15 martie - Sala Mare

Faust

16 martie - Sala Mare

Frumoasa din pădurea adormită

17 martie - Sala Mare

Cavalleria Rusticana - Pagliacci

21 martie - Sala Mare

Otello

23 martie - Sala Mare

TOSCA

24 martie - Sala Mare

MADAMA BUTTERFLY

28 martie - Sala Mare

Carmen

29 martie - Sala Mare

Tango. Radio and Juliet

30 martie - Sala Mare

Don Carlo

31 martie - Sala Mare