Artist in Residence | Nicolas Simion Group

CONCERT

Sala Mare ARCUB Gabroveni, Str. Lipscani nr. 84-90 cu corespondent in strada Gabroveni nr. 50-53, Bucuresti, Bucuresti


Detalii eveniment

Joi 7 iunie

ora 20.00

 

Nicolas Simion Group

Crazy World

 

 

Nicolas Simion – saxofon, clarinet (AT / RO)

Iulian Nicolau – baterie (RO)

Sorin Romanescu – chitară (RO)

David Helm – bas (DE)

Martin Schulte – chitară (DE)

Nicolas Simion s-a afirmat drept unul din cei mai oportuni, mai determinaţi muzicieni pentru programele „Classic meets Jazz”, în acest sens fiind de menţionat colaborările cu filarmonicile din Iaşi, Timişoara, Braşov, Sibiu, Oradea, Orchestra Naţională Radio Bucureşti, Filarmonica „George Enescu” etc. Este laureat al premiului „Theodor Körner Förderpreis” (1995) acordat de Ministerul Culturii din Austria pentru baletul „The Unfinished Square” (lucrare concepută pentru orchestră, combo de jazz, trei dansatori şi un recitator). De mare succes s-au bucurat piesele pentru cvartet de saxofoane, cvintetul de alămuri „Vergangene Zeiten”, opus-ul „Canzoniere Sacrale” – comandă ORF (Radio Austria) pentru Festivalul „Zeit Ton Musik” din 1999, amplă lucrare pe teme religioase, pentru orchestră, cor şi combo de jazz, concretizată sonor şi de filarmonicile din Iaşi, Bucureşti (Orchestra Naţională Radio), Braşov, Timişoara, Arad, ca şi „Balkanella” pentru quintet instrumental. Alte compoziţii pentru ansamblu mare: la 22 decembrie 2006, în concert la Iaşi cu Filarmonica „Moldova” avându-l ca dirijor pe Sabin Păutza, s-a cântat în primă audiţie lucrarea "Hommage à Richard Oschanitzky", creată pentru combo de jazz şi orchestră de coarde, iar în 5 iulie 2007 a fost oferită publicului în premieră, împreună cu Filarmonica din Sibiu, lucrarea intitulată "Ecouri de la Răşinari" dedicată lui Emil Cioran.

În septembrie 2004, Nicolas Simion a colaborat în calitate de solist instrumentist şi de compozitor cu una dintre cele mai prestigioase formaţii de gen europene – „WDR Big Band” din Köln, în realizarea programului intitulat „Balkan Jazz”, aranjor şi dirijor fiind renumitul muzician american Bill Dobbins. În aprilie 2005 interpretul transilvăneana avut prilejul de a tălmăci cu notabil succes „Concertul pentru saxofon şi orchestră" de Sabin Păutza în Plainfield, New Jersey (SUA), sub bagheta compozitorului!

Vorbind despre recunoaşterile meritate de care s-a bucurat prin ani Nicolas Simion, să mai amintim „WDR Jazz Preis 2015” (Germania) pentru improvizaţie, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru piesa „Jocul copiilor”, apoi Premiul de compoziţie atribuit de juriul competiţiei organizate de Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ArCub în contextulediţiei din septembrie 2016 a manifestării Bucharest Jazz Festival. Încă mai recent, la a patra ediţie a prestigiosului „International Jazz Composition Contest”, eveniment desfăşurat la Katowice în sala „The City of Gardens”, vizând confruntarea celor mai valoroase compoziţii de jazz ale anului 2017, a fost premiat şi românul Nicolas Simion pentru creaţia sa „Mr. Monk Is Back In Town”. Şi fiindcă ne-am referit la actualitate, să reliefăm marele succes repurtat la public în concertul susţinut în seara de 22 decembrie 2017 la Cluj împreună cu Filarmonica „Transilvania”, sub bagheta dirijorului Peter Christian Feigel, în program figurând „Antiphonien”, amplu opus de jazz simfonic al lui Richard Oschanitzky  (cu Antonis Anissegos solist la pian) şi lucrarea - dedicaţie a lui Nicolas Simion „Hommage à Richard Oschanitzky”. Dacă am pomenit de „Antifoniile” lui Oschanitzky, să precizăm că tot lui Nicolas Simion i se datoreazăprima audiţie absolută a acestui opus cu Filarmonica „Moldova” din Iaşi în anul 2006, reeditată apoi în 2015 la Filarmonica din Bacău şi cu Orchestra Naţională Radio din capitală, ambele – tot cu Sabin Păutza la pupitru şi Antonis Anissegos la pian. 

Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

CONCERT

Te cunosc din mahala

25 ianuarie - Restaurant Elisabeta

Varsam muzica, sa bem iubire

2 februarie - Restaurant Elisabeta

100 batai de inima

7 februarie - Restaurant Elisabeta

DAVID DUCHOVNY - IN CONCERT

10 februarie - Sala Palatului

Natura – Concert Rona Hartner&Taraful Bucuresti

15 februarie - Restaurant Elisabeta

NELU VLAD si formatia AZUR

21 aprilie - Sala Palatului