Artist in Residence | Classa operaia va in Paradiso

CONCERT

Sala Mare ARCUB Gabroveni, Str. Lipscani nr. 84-90 cu corespondent in strada Gabroveni nr. 50-53, Bucuresti, Bucuresti


Detalii eveniment

Artist in Residence | Classa operaia va in Paradiso

 

Claudio Puntin clarinet (CH)

Mircea Tiberian pian (RO)

Chris Dahlgren contrabas (USA)

Alfred Vogel baterie (AT)

 

Proiectul Classa Operaia va in Paradiso (Clasa muncitoare merge în paradis) împrumută titlul de la o celebra peliculă din vremurile de aur ale neo-realismului italian. Muzica programului creionează satirico- melancolic drumul către eșec al utopiei comuniste, văzut din perspectiva propriilor mele experiențe în așa-numitul Ostblock și modul idealist în care Occidentul se raporta la aceleași realități.  Piese originale cum ar fi „E iarași 1 Mai (Here's the Labor Day again)”, „Looking forward for the past (Înainte, că înainte era mai bine!)”, „Classa operaia va in Paradiso” sau  „A decadent movement” se vor combina cu părți de improvizație liberă, de instant composing sau cu unele citate muzicale evocatoare.

 

Cred în actualitatea acestui proiect, mai ales acum cand tot mai multi tineri care nu au traversat experiența anilor totalitarismului intră sub influența unei modalități distorsionate de prezentare a trecutului și proiectează traiecte iluzorii de viitor.

 

Grupul propus pentru acest concert are în componență 4 muzicieni care deși aparțin generației medii au realizat deja fiecare proiecte individuale recunoscute în mediul jazzistic internațional. Cu unii dintre ei am mai colaborat pe unele albume iar cu alții îmi va face placere să lucrez într-un proiect de concert pentru care i-am ales după ce le-am cunoscut activitatea și am constatat că între ei există clare afinități muzicale.

 

Contrabasistul Chris Dahlgren e un vechi colaborator, am realizat împreună 4 albume și e un muzician deschis spre toate formele de expresie ale jazzului. A terminat conservatorul în America unde a și realizat câteva albume în trio-ul său Slow commotion (cu Kenny Wollensen la baterie) sau cu Anthony Braxton în duet. Actualmente preda compoziție și contrabas jazz la Academia Hans Eisler din Berlin unde și locuiește în ultima vreme.

 

Claudio Puntin, clarinetist originar din Elveția e un muzician complex, compozitor de muzică simfonică, creator de muzici electronice, membru în ansambluri de muzică veche, dar mai ales improvizator de mare clasă acoperind o paletă stilistica de la be-bop la avangardă0. Ca probă a deschiderii sale către întregul fenomen muzical, recent l-am ascultat într-un ansamblu care-i reunește pe cei mai talentați clarinetiști din estul Europei și Turcia cântând muzica din Balcani. Unele lucrări de muzică simfonică îi sunt cântate de ansambluri din Statele Unite sau Islanda.

 

În fine, tobosarul Alfred Vogel e un personaj interesant al scenei jazzistice europene împletind activitatea de muzician cu cea de producător (a realizat zeci de discuri la casa pe care o conduce)  și manager (organizează un festival de jazz în Alpii  austrieci. Mai important însă este faptul că posedă o inventivitate, expresivitate și puls la tobe care ne aduce aminte de marii percutioniști ai avangardei anilor 60 din America - un Rashid Ali sau Ronald Shannon Jackson.

 

Mircea Tiberian

Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

CONCERT

Fuego - Tulcea

20 martie -

FOLK DE COLECTIE la Buzau

23 martie - Casa de Cultura a Sindicatelor Buzau

Te cunosc din mahala

23 martie - Restaurant Elisabeta

Muzica in primavara

29 martie - Restaurant Elisabeta

ZOLI TOTH - HOME ALONE

12 aprilie - Sala Mare ARCUB Gabroveni

Folk de Colectie la Ploiesti

14 aprilie - CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR Ploiesti

Placido Domingo Jr. & Friends

17 aprilie - Sala Palatului

NELU VLAD si formatia AZUR

21 aprilie - Sala Palatului

Edvin Marton - The RockSymphony

16 mai - Sala Palatului