Iubire nesfârșită (Opus 73) - Sacre du printemps

ONB, OPERA NATIONALA BUCURESTI

Sala Mare, Bd. Mihail Kogalniceanu 70-72, sect. 5, Bucuresti

24 noiembrie 18:30


Detalii eveniment

COPIII SUB 6 ANI NU AU ACCES LA SPECTACOLELE OPEREI

 

Dragă public spectator al Operei Naționale București,

 

Sunt încântat să vă prezint noul nostru spectacol de balet dedicat celor doi giganți ai istoriei muzicii: Ludwig van Beethoven și Igor Stravinsky. Aceste lucrări create pentru Wiener Staatsoper, pe când eram directorul baletului, vor fi prezentate într-o formă revizuită. Inspirația puternică pe care am primit-o de la balerinii Operei Naționale București și noua concepție scenografică a lui Octavian Neculai m-au ajutat să aduc această creație la un nivel superior.

 

 Renato Zanella

 

 

 


OPUS 73 (Iubire nesfârșită)

 

Concertul de pian Nr. 5 în MI bemol major, Opus 73, de Ludwig van Beethoven, cunoscut lumii și sub numele de „Concertul Imperial”, este o capodoperă. Concepția sa, fluiditatea, forța, echilibrul, maturitatea și inspirația, au făcut ca ultimul concert de pian pe care l-a scris să fie un punct de referință în lumea muzicală.

 

Această coregrafie este un omagiu pentru compania mea de astăzi, o companie cu o puternică bază clasică și cu un potențial formidabil în toate stilurile de dans.

 

Concertul de pian, care este împărțit în Allegro în MI bemol major, Adagio un poco moto în SI major și Rondo: Allegro ma non troppo în MI bemol major, nu urmărește un fir narativ.

 

Este posibil ca lucrarea să-i fi fost dedicată lui Napoleon Bonaparte și măreției sale, iar titlul „Opus 73” să fi fost adăugat de Baptist Cramen, un editor englez. Cu siguranță există elemente grandioase în această muzică de o măreție unică, dar și o sensibilitate incredibilă pe care o putem găsi în a doua parte.

 

Consider că Adagio este o scrisoare de dragoste către persoana iubită. Șapte note care pot crea un univers de sunete, cinci poziții care pot crea un univers al mișcării. Muzică, dans și respect – despre aceste elemente este vorba în creația mea, Opus 73.

 

 

 


Le Sacre du printemps

 

Beethoven a fost un revoluționar. Nu doar în sensul evident, acela că a dus muzica într-o nouă direcție, ci a fost un artist infuzat de ideea de revoluție. Crucială pentru o apreciere completă a muzicii lui Beethoven este cunoașterea timpurilor în care a trăit, înțelegerea unor evenimente tumultoase ce aveau loc în Europa, aducând cu ele noi curente și idei.

 

Igor Stravinsky, pe de altă parte, a fost un revoluționar care a împins limitele creației muzicale. „Le Sacre du printemps” este unul din exemplele majore. Cu premiera pe care a avut-o la Champs Élysées în 1913, a provocat o schimbare radicală în dans și în istoria compoziției dansului. Pentru un coregraf este necesară confruntarea cu această muzică și cu însemnătatea ei. Interpretarea mea a fost inspirată de războiul din Iugoslavia, timpuri grele pentru întreaga Europă. Personal, am fost marcat de complexitatea contextului etnic și religios, și mai ales, de brutalitatea conflictului. Speranțele tinerilor au fost năruite prin distrugerea familiei și a celor dragi.

 

Este războiul noul ritualul al umanității? Oare trecutul și teama de viitor ne fac să ne întoarcem la violență ca formă de scuză și cu scopul de a proteja pacea?

 

Un cuplu de tineri ajunge într-un sat pe timp de primăvară și sunt primiți cu brațele deschise de către săteni. În ciuda frumuseții și armoniei dansului, un grup de înțelepți decide ca acest cuplu să fie sacrificat. Poarta templului se deschide, iar ospitalitatea sătenilor, prin manipulare, se transformă în agresiune și ură.

 

Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

ONB

Nabucco

18 octombrie - Sala Mare

Cavalleria Rusticana - Pagliacci

19 octombrie - Sala Mare

Don Giovanni

20 octombrie - Sala Mare

Don Quijote

21 octombrie - Sala Mare

Il Barbiere Di Siviglia

25 octombrie - Sala Mare

MADAMA BUTTERFLY

27 octombrie - Sala Mare

Tango. Radio and Juliet

28 octombrie - Sala Mare

Otello

31 octombrie - Sala Mare

Aida

1 noiembrie - Sala Mare

L'Elisir d'Amore

2 noiembrie - Sala Mare

Cavalleria Rusticana - Pagliacci

3 noiembrie - Sala Mare

Spărgătorul de nuci - Premieră

10 noiembrie - Sala Mare

Spărgătorul de nuci - Premieră

11 noiembrie - Sala Mare

Spărgătorul de nuci - Premieră

14 noiembrie - Sala Mare

Nabucco

15 noiembrie - Sala Mare

Turandot

17 noiembrie - Sala Mare

Hansel si Gretel

18 noiembrie - Sala Mare

Don Quijote

18 noiembrie - Sala Mare

La Traviata

21 noiembrie - Sala Mare

Nunta lui Figaro

22 noiembrie - Sala Mare

Carmen

25 noiembrie - Sala Mare

OEDIPE

29 noiembrie - Sala Mare

OEDIPE

1 decembrie - Sala Mare

Lacul Lebedelor

5 decembrie - Sala Mare

Don Carlo

7 decembrie - Sala Mare

EVGHENI ONEGHIN

8 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

9 decembrie - Sala Mare

Magazinul de papusi

12 decembrie - Sala Mare

Otello

13 decembrie - Sala Mare

Nabucco

15 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

16 decembrie - Sala Mare

Rigoletto

21 decembrie - Sala Mare

Concert de Crăciun

23 decembrie - Sala Mare

Concert de Crăciun

27 decembrie - Sala Mare

La Traviata

28 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

29 decembrie - Sala Mare

SPĂRGĂTORUL DE NUCI

30 decembrie - Sala Mare