Festivalul International Clara Haskil - Niklas Schmidt/Adrian Iliescu/Alina Azario/Per Rundberg

FICH

Sala Thalia, Strada Cetății 3-5, Sibiu, Sibiu


Detalii eveniment

Festivalul International Clara Haskil - ZIUA 3

Niklas Schmidt

Germania / Finlanda
Violoncel

Violoncelistul Niklas Schmidt a absolvit studiile în Germania, la Hamburg și Cologne, iar ani la rând a fost invitat de seamă la Academia Menuhin din Gstaad, Elveţia. În 1980, împreună cu violonistul Michael Mücke și pianistul Wolf Harden, a fondat Trioul Fontenay. Ansamblul înregistrează aproape în întregime acest gen de repertoriu pe CD pentru Teldec, EMI și Philips, cele mai multe înregistrări fiind laureate cu premii internaționale prestigioase, inclusiv Deutscher Schallplattenpreis, în 1994, pentru înregistrările complete ale Trio-urilor lui Beethoven și un premiu Diapason d’Or.

Trioul Fontenay a performat pe scenele celor mai importante săli de concerte din toată lumea, printre care Carnegie Hall din New York, Salle Gaveau din Paris, Wigmore Hall, Queen Elisabeth Hall, Royal Festival Hall din Londra sau pe Herkulessaal din München. Ansamblul a făcut turul celor mai de seamă festivaluri internaționale de profil, cum ar fi Festivalul de la Salzburg, Festivalul de la Montpellier, Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein, Festivalul de la Montréal, festivalul german Kissinger Sommer sau Festivalul Schubertiade din Austria. Ansamblul Trio Fontenay a întreprins unul sau două turnee majore în SUA în fiecare an, încă de la debutul lor de peste ocean din 1986. Cei trei muzicieni au avut onoarea de a fi invitați ca Trio în rezindență la Châtelet din Paris.

Către sfârșitul anului 1997, Niklas Schmidt s-a retras din ansamblul Trio Fontenay. De atunci, el activează frecvent ca artist solo, cât și în diverse ansambluri de muzică de cameră. Împreună cu Menahem Pressler, a performat Sonata Arpeggione în Washington D.C. și Sonatele lui Beethoven în Hamburg. A cântat Cvintetul de coarde al lui Franz Schubert cu membrii cvartetelor Alban Berg, Cleveland, Guarneri și Juilliard. De curând, în compania unei orchestre, a fost protagonistul a două concerte Haydn. Niklas Schmidt i-a avut parteneri, printre alții, pe Nobuko Imai, Donald Weilerstein, Ralf Gothóni, Cvartetul Auryn și Cvartetul Fine Arts. În luna august a anului 2012, a fost lansat „The Singing Cello”, un CD ce include interpretarea Sonatei Arpeggione de Schubert și Varațiunilor complete pentru violoncel și pian ale lui Beethoven, înregistrate împreună cu pianistul John Chen. În 2013, îi apare următorul CD cu lucrări de Richard Strauss și Sergei Rachmaninoff.

Începând cu 1987, Schmidt a predat muzică de cameră și violoncel la Universitatea de Muzica din Hamburg. Este des invitat să predea master-class-uri de la Paris, Helsinki, Nice, Montréal până la New York, Hong Kong și Shanghai.

Începând din 1999, conduce seria prestigioasă a concertelor de muzică de cameră de la Mozartsaal din Hamburg, colaborând cu renumite ansambluri si soliști de marcă. După renumita Schubertiade din 2011, Brahmsiade are loc în aprilie 2013. De asemenea, Schmidt este directorul Academiei de vară din cadrul Festivalului Internațional Mendelssohn din Hamburg și al Concursului Internațional de Muzică de Cameră din Hamburg. În 2010, Schmidt și-a lansat propriul label, numit Fontenay Classics International – FCI, lansând până acum nu mai puțin de șapte CD-uri.

Niklas Schmidt cântă la un violoncel Rogeri (Brescia) fabricat în anul 1700.

niklasschmidt.com

Adrian Iliescu

România / Germania
Vioară

Adrian Iliescu este primul concertmaestru al Orchestrei Hamburger Symphoniker din 2013.

Născut în 1981 la București, și-a continuat studiile la Academia de Muzică din Lübeck, începând din 2006, cu profesorul Christiane Edinger. Din 2010, a început studiile de Konzertexamen la Academia de Muzică din Hamburg, cu profesorul Kolja Blacher.

Adrian Iliescu a câștigat numeroase distincții atât în țară, cât și în străinătate: Premiul I la olimpiadele pentru vioară din 1993 și până în 1999, Premiul I la concursul ințernațional „Jeunesses Musicales“ din București (1996) și, în același an, Premiul Special la Concursul de Vioara Internațional „Kloster Schöntal“ în Germania și premiul I la Concursul Internațional „Citta di Stresa” din Italia. În 1997, a câștigat Concursului internațional pentru tinerii violoniști „Takasaki” din Japonia, iar în 2006 a primit Premiul Lübeck Furtwangler.

Adrian Iliescu a participat la cursuri de măiestrie cu profesori renumioți, precum Michele Auclair, Sachar Bron, Ruggiero Ricci, Wolfgang Marschner, Donald Weilerstein sau Kolja Blacher. A susținut concerte în Germania, Franța, Italia, Anglia, Peru, Polonia și Româniași a concertat ca solist cu Orchestra Radio Româna, Orchestra Simfonică din Hamburg și del Peru National.

Adrian Iliescu a fost concertmastru al Filarmonicii din Lübeck din perioada 2004-2010.

Din 2010 până în 2013 a fost membru al Orchestrei de Cameră din Stuttgart.

Adrian Iliescu cântă la o vioară G. B. Guadagnini din 1756.

Alina Azario

Romania
Pian

„Performanță și măiestrie!” – Augsburger Allgemeine

Pianista Alina Azario s-a născut la Piatra-Neamţ, România, a studiat pianul la Paris şi la Hamburg, iar în prezent predă la una dintre cele mai importante instituţii de muzică din lume, Hochschule für Musik und Theater Hamburg. De asemenea, a terminat și studiile de «Konzertexamen» (ciclu post-universitar) cu cele mai înalte distincții în cadrul aceleiași instituții, sub îndrumarea renumitului pianist de origine rusă Evgeni Koroliov.

În anul 2011 a înregistrat alături de celebrul violonist Renaud Capuçon și Berlin Score Orchestra coloana sonoră pentru filmul „Poulet aux Prunes”, regizat de Marjane Satrapi, cunoscută în România pentru filmul „Persepolis”, nominalizat la Premiile Oscar.

În luna martie 2014, Alina Azario a lansat prima sa înregistrare, cu lucrări de Jean-Philippe Rameau și Claude Debussy, realizată în colaborare cu radiodifuziunea germană NDR și cu casa de discuri A&A Records. Despre CD-ul de debut al pianistei, cunoscutul jurnalist de televiziune și critic muzical Marius Constantinescu scria: „În dialogul muzical dintre Debussy şi Rameau (căruia primul compozitor citat îi face o reverenţă făţişă), Alina Azario este complicele care te ia de mână şi, prin puritatea sunetului, te face părtaş la acest schimb de replici peste timp, stil şi influenţe. Mai mult, ţi-l explicitează, cu vorbe simple, tonuri potrivite, fraze plastice, neaglomerate de metaforă, neagresate de goliciune”.

Acest disc a fost desemnat ca fiind «Discul de Muzică Clasică al Anului 2014» de către ascultătorii Radio România Muzical.

De-a lungul carierei concertistice, Alina Azario a urcat pe scene de prestigiu din Franța, Germania, Olanda, Italia, Danemarca, Elveția, România, Bulgaria și Spania și a fost invitată în cadrul mai multor festivaluri internaționale: Piano aux Jacobins (Toulouse, Franța), Piano Fortissimo (Perpignan, Franța), Kneipp-Musik-Festival (Bad Wörishofen, Germania), Festival de Mayanne (Mayanne, Franța), Festival Les Harmonies (Billiers, Franța), Festival de Puplinge (Elvetia), Schleswig Holstein Festival (Germania).

Alina Azario a început să studieze pianul la vârsta de 6 ani, cu profesoara Lina Șum. De la vârsta de 10 ani, sub îndrumarea pianistei Mihaela Spiridon, obținute deja numeroase premii pe plan național. La 15 ani are oportunitatea de a-și continua studiile la Paris, unde se formează ca muzician profesionist alături de numeroase personalități ale lumii muzicale. Alina Azario a obținut aici cele mai înalte distincții de studiu, urmând cursurile profesorilor Jacqueline Bourgès-Maunoury, Jasmina Kulaglich și Christophe Bukudjian. Printre muzicienii care și-au pus amprenta asupra personalității ei artistice se numără cunoscuta pianistă Elisabeth Leonskaya, supranumită „Marea doamnă a Pianului”, Boris Berman, Géry Moutier, Jacques Rouvier, Laurent Cabasso, Théodor Paraschivesco și Boris Garlitsky.

Pianista a fost distinsă cu Premiul I la Concursul Internațional de Pian Citta di Stresa (Italia), Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Pian din Cantu (Italia) și cu Premiul I la Concursul Lagny sur Marne (Franța). În 2011 a fost recompensată cu premiul «Hermann und Milena Ebel». Alina Azario a primit bursa de studii de la Ministerul Culturii din Franța, bursa «Leistungsstipendium» din Germania, bursa fundației «Oscar und Vera Ritter Stiftung», bursa «Alfred Toepfer Stiftung F.V.S.» și deasemenea bursa acordată artiștilor « Claussen-Simon-Stiftung ». Ea a realizat înregistrări pentru posturi de radio ca Deutschlandradio Kultur, Norddeutscher Rundfunk (NDR), și pentru TVR Internațional. 
Alina Azario locuiește în Hamburg.

www.alinaazario.com

 

Per Rundberg

Suedia
Pian

Per Rundberg, născut în Skelleftea, Suedia, a început studiul pianului în Stockholm. Mai târziu și-a continuat studiile la „Mozarteum“ din Salzburg cu prof. Karl-Heinz Kämmerling (diplomă cu distincție), iar mai apoi la Paris, Budapesta și Murray Perahia.

Per Rundberg concerteaza în mod regulat în toată Europa, dar și în SUA și Asia. A performat pe scenele celor mai prestigioase săli de concerte, printre care Concertgebouw – Amsterdam, Konzerthaus și Musikverein – Viena, Tonhalle – Zurich, Konserthuset și Berwaldhallen – Stockholm, ca solist sau cu diferite orchestre, ca Orchestra Simfonică Radio suedeză, Royal Court Orchestra Stockholm, Camerata Salzburg, Salzburg Mozarteum Orchestra, Moravia Filarmonica, Republica Cehă, Ostrobotnia Orchestra de Cameră, Finlanda etc.

A fost invitat în repetate rânduri de festivaluri renumite precum Festivalul Schleswig-Holstein, Festivalul din Salzburg, Festivalul Feldkirch, Festivalul di Pasqua, Roma și Bilbao. Printre partenerii de muzică de cameră pe care i-a avut, se remarcă Dietrich Fischer-Dieskau, Martin Grubinger, Alfons Kontarsky, Benjamin Schmid etc. 

Per Rundberg a fost ales, împreună cu Martin Grubinger, de către Konzerthaus din Viena pentru a susține un turneu, „Rising Stars“, iar în sezonul 2007-2008, duo-ul a performat pe cele mai mari scene ale lumii: la Carnegie Hall – New York, Palais des Beaux Arte – Bruxelles, Concertgebouw – Amsterdam, Philharmonie Köln, Konzerthaus – Viena și Luxemburg, Stockholm, Birmingham și Atena.

Per Rundberg are mai multe CD-uri înregistrate pentru case de discuri cum ar fi Accent Muzica, Polymnia Records, KcClassics și cel mai recent, în colaborare cu Radio Germania din Köln, un CD cu muzică de pian din secolul al 17-lea din Roma până în ziua de azi.

Munca lui este intensă în domeniul muzicii contemporane si are numeroase premiere mondiale, atât solo, cât și în colaborare cu unii dintre cei mai renumiți compozitori ai timpurilor noastre: Klaus Ager, George Crumb, Franco Donatoni, Beat Furrer, Giya Kancheli sau Arvo Pärt.

----------------------------

Wolfgang Amadeus MOZART

(1756 - 1791)

Sonata pentru pian și vioară în Sol major, K.301/293a (Nr.18)

 1. Allegro con spirito
 2. Allegro

Johann Sebastian BACH

(1685 - 1750)

Suita pentru violoncel Nr. 2 în re minor 

 1. Prélude
 2. Allemande
 3. Courante
 4. Sarabande
 5. Menuet I & II
 6. Gigue

 


***INTERMISSION***

 

Franz SCHUBERT

(1797 - 1828)

Drei Klavierstücke D.946 

 1. Allegro assai, in E-flat minor
 2. Allegretto, in E-flat major
 3. Allegro, in C major

Robert SCHUMANN

(1810 - 1856)

Gesänge der Frühe op.133 

 1. Im ruhigen Tempo
 2. Belebt, nicht zu rasch
 3. Lebhaft
 4. Bewegt
 5. Im Anfange ruhiges, im Verlauf bewegtes Tempo
Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

FICH

Nu mai exista alt eveniment la aceasta categorie!