Festivalul International Clara Haskil - Valentin Răduțiu/Orchestra Simfonică București

Festivalul International Clara Haskil - Valentin Răduțiu/Orchestra Simfonică București

FICH

Sala Thalia, Strada Cetății 3-5, Sibiu, Sibiu


Detalii eveniment
 Festivalul International Clara Haskil - ZIUA 2
 

Valentin Răduțiu

România / Germania
Violoncel

Născut la München, Valentin Răduțiu a luat primele lecții de violoncel de la tatăl său la vârsta de 6 ani, continuându-și studiile la Salzburg, Viena și Berlin, cu Clemens Hagen, Heinrich Schiff și David Geringas.

Apreciat de Süddeutsche Zeitung drept „unul dintre cele mai mari talente” pentru „sunetul specific și incitant, de înaltă energie, cântând în registrele grave întotdeauna clar conturat și masculin, în înălțime cu lirism feeric”.

Valentin Răduțiu a cîștigat premii naționale și internaționale, a fost deseori premiat la concursul „Jugend musiziert”, „Friedrich Dotzauer” in Dresda si cu premiul I la Concursul International „Karl Davidov” în Riga. În 2011 a fost distins cu Premiul Muzicii al Comitetului Cultural German, unul dintre cele mai importante premii pentru tineri muzicieni din Germania. În 2012, Valentin Răduțiu a câștigat premiul al doilea la Concursul Internațional „George Enescu” de la București.

Din sezonul 2012-2013, Valentin Răduțiu este susținut de Bayer Kultur prin intermediul proiectului „stART”, al cărui scop este de a sprijini tinerii artiști pe o perioadă de trei ani, atât prin concerte regulate, cât și promovarea proiectelor artistice.

Valentin Răduțiu a susținut concerte alături de Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Deutsche Radiophilharmonie Saarbrücken, Münchener Kammerorchester, Orchestrele Simfonice Radio MDR Leipzig si SWR Stuttgart, Camerata Salzburg, Orchestra Națională Simfonică Letonă, Hong Kong Sinfonietta, Prague Philharmonia, Stuttgarter Kammerorchester, Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Națională Radio București și cu World Youth Symphony Orchestra.

Printre scenele pe care a cântat se numără Filarmonica Berlin, Filarmonica din München, Konzert-haus Berlin, Prinzregententheater si Herkulessaal din München, Atheneul Român, Filarmonica din Riga, Konserthuset Stockholm si Hong Kong City Hall.

Violoncelistul a fost invitat să cânte în numeroase festivaluri, printre care Schleswig-Holstein Musik Festival, Heidelberger Frühling, Cellobienale Amsterdam, Musikfest Stuttgart, Fürstensaal Classix, Hong Kong Arts Festival, SoNoRo, Klangspuren Tirol.

Totodată, a susținut numeroase concerte de muzică de cameră alături de Evgheni Bozhanov, Cvartetul Hagen, Ib Hausmann, Diana Ketler, Alexander Madzhar, Igor Ozim, Alina Pogostkina, Razvan Popovici, Antje Weithaas și alături de “12 Cellisten der Berliner Philharmoniker”.

Discografia violoncelistului cuprinde înregistrări alături de pianistul Per Rundberg printre care un disc cu lucrări de Lalo, Ravel si Magnard si prima integrală a lucrărilor pentru violoncel si pian de George Enescu, care a fost apreciata în nenumărate apariții editoriale de critica internaționala.

Premiera înregistrării Concertului pentru violoncel si lucrărilor de muzica de cameră de Peter Ruzicka, documentează colaborarea intensa cu celebrul compozitor si dirijor german.

Recent, albumul de jazz „Remebering the rain” alături de pianistul Benjamin Schaefer, ilustrează o alta latura artistica a violoncelistului. Următoarele apariții discografice sunt concerte de Haydn, Mozart si CPE Bach cu Münchener Kammerorchester precum și un disc cu lucrări de Ceaikovski si Rachmaninov alături de pianistul Evgheni Bozhanov.

www.radutiu.com

Orchestra Simfonică București

România
 

Înfiinţată în anul 2007 de către Asociaţia Philson Young, Orchestra Simfonică Bucureşti reuneşte unii dintre cei mai bine cotaţi instrumentişti români şi este cunoscută pentru turneele internaţionale de amploare. Directorul artistic şi dirijorul principal al orchestrei este muzicianul Benoît Fromanger, care a colaborat de-a lungul carierei cu unii dintre cei mai cunoscuţi dirijori ai lumii, de la Carlos Kleiber, la Zubin Mehta, Daniel Barenboim şi Valery Gergiev.

 

Orchestra Simfonică Bucureşti abordează un repertoriu vast şi este cunoscută pentru abordările moderne, cu o componentă educativă. A iniţiat proiectul „Salut CULTURA!”, cu scopul de a facilita accesul publicului şi, mai cu seamă, al publicului tânăr la concerte de muzică clasică.

 

În anul 2013, flash mob-ul organizat la Aeroportul Internaţional „Henri Conadă” din Bucureşti a strâns sute de străini şi de români în jurul orchestrei, pentru o sesiune surprinzătoare de muzică clasică live.

 

Orchestra Simfonică București a susţinut concerte pe scenele unora dintre cele mai importante instituţii culturale româneşti – Ateneul Român, Opera Naţională București, Teatrul Naţional din Bucureşti –, dar şi pe scene internaţionale de prestigiu – Teatro Colón din Buenos Aires. Orchestra își descrie stilul de interpretare drept „vibrant, ludic, energic”.

http://osb.org.ro/

--------------------------------------------

Arcangelo CORELLI

(1653 - 1713)

Concertul Grosso în sol minor, Op.6 Nr. 8, "Concertul de Crăciun"

  1. Vivace – Grave
  2. Allegro
  3. Adagio – Allegro – Adagio
  4. Vivace
  5. Allegro
  6. Largo

 

Joseph HAYDN

(1732 - 1809)

Concertul pentru violoncel Nr. 2 în Re Major, Hob VIIb:2

  1. Allegro moderato
  2. Adagio
  3. Rondo. Allegro

 

***PAUZĂ***

 

Arnold SCHÖNBERG 

(1874 - 1951)

Noapte transfigurată, Op.4 (1899)

  • Sehr Langsam  - Breiter - Schwer betont - Sehr breit und langsam - Sehr ruhig
Ascunde detalii eveniment

Calendar evenimente

Alte evenimente din aceeasi categorie

FICH

Nu mai exista alt eveniment la aceasta categorie!